Kan ett stressigt jobb orsaka hjärtsjukdom?

Arbetsstörning kan orsaka betydande och livshotande hälsoproblem

Jobbstress är allmänt upplevd, och så genomgripande att det har visat sig påverka människor från alla branscher, nivåer och inkomstnivåer. Och eftersom så mycket av våra liv spenderas på jobbet kan arbetsspänningar skapa problem på andra områden i livet också. Ångest på jobbet kan så småningom få dig att uppleva utbrändhet eller depression. Utan stora förändringar kan förlängd stress även orsaka allvarliga fysiska problem som hjärtsjukdom.

Jobbstress och kronisk stress

Det finns flera typer av stress som människor upplever, och de påverkar människor på olika sätt. Det finns eustress , vilken typ av känsla du får på en bergskedja eller går nerför en skidbacke; det är spännande och uppfriskande. Det finns också akut stress , som kommer och går snabbt. Dessa typer av stress är inte särskilt skadliga i hanterbara doser, men för mycket av kan antingen leda till större risk att uppleva kronisk stress . Kronisk stress kommer från situationer där ditt stressrespons utlöses om och om igen utan att ge dig en chans att slappna av och återhämta sig. Denna typ av stress kommer ofta från konfliktförhållanden, överpackade scheman och krävande jobb.

Effekter av arbetsstress

När arbetsstressen blir kronisk kan den verkligen hota vår fysiska och emotionella hälsa:

Källor för arbetsstress

Vissa arbetskrävskällor kan bidra till kronisk arbetsspänning och utbrändhet:

Hantera arbetsstress

Eftersom arbetsspänning är en ledande orsak till kronisk stress, kan hanteringsfaktorer vi upplever på jobbet minska viktiga ångest och leda till större hälsa och lycka. Det är viktigt att vidta åtgärder för att ta hand om sig själv och sin kropp. Följande strategier kan hjälpa dig att hålla dig frisk och potentiellt vända många av de negativa effekterna av stress på en förvånansvärt kort tid:

Att göra ändringar kan känna sig utmanande först. Denna artikel kan hjälpa dig att göra dina valda förändringar, som snart kommer att bli ingreppade, vilket gör att du känner dig mindre stressad och med ökad fysisk och psykisk hälsa i många år framöver.

källor:
Chandola, T., Brunner, E., Marmot, M. Kronisk stress i arbetet och det metaboliska syndromet: prospektiv studie. British Medical Journal . 20 januari 2006.
Stansfeld S, Candy B. Psykosocial arbetsmiljö och mental hälsa - en meta-analytisk granskning. Scandanavian Journal of Work, Environment and Health , december 2006. De Jonge J, Bosma H, Peter R, Siegrist J. Jobbstam, ojämlikhet i ansträngning och belöning och välbefinnande: en storskalig tvärsnittsstudie. Samhällsvetenskap och medicin , maj 2000.
Nakata A, Takahashi M, Irie M, Ray T, Swanson NG. Jobbtillfredsställelse, vanlig förkylning och sjukfrånvaro hos tjänstemän Anställda: En tvärsnittsundersökning. Industriell hälsa , september 2010.