Definitionen av avslappningsreaktion

Definition: Motparten till kamp-eller-flyg-svaret , kommer avkopplingsreaktionen att uppstå när kroppen inte längre är upplevd fara, och det autonoma nervsystemet fungerar åter till normal.

Under avslappningsreaktionen flyttas kroppen från ett tillstånd av fysiologisk upphetsning, inklusive ökad hjärtfrekvens och blodtryck, saktad matsmältningsfunktion, minskat blodflöde till extremiteterna, ökad frisättning av hormoner som adrenalin e och kortisol och andra reaktioner som förbereder kroppen att kämpa eller springa, till ett tillstånd av fysiologisk avkoppling, där blodtryck, hjärtfrekvens, matsmältningsfunktion och hormonnivåer återgår till deras normala tillstånd.

Under akut stress uppträder detta svar naturligt. Detta fungerade bra för oss i vår antika historia, när stressresponsen utlöstes något sällan och innebar ofta snabba fysiska hot som rovdjur. Men i modern tid, eftersom stressresponsen ofta utlöses flera gånger under hela dagen, har avslappningsreaktionen inte alltid en chans att naturligt följa. I tider med kronisk stress är kroppen i ett konstant tillstånd av fysiologisk upphetsning över upplevda hot som är många och inte livshotande, och kroppens avslappningsreaktion har inte alltid tid att sparka in innan nästa stressor träffar . Detta kan leda till minskad immunitet och ökning i negativa känslomässiga konsekvenser som ångest och utbrändhet.

I tider som dessa kan avslappningsreaktionen induceras genom tekniker som slappnar av din kropp eller ditt sinne. (Om du kan koppla av båda samtidigt är det ännu bättre.) Följande är några av de mest effektiva och bekväma strategierna för att inducera avslappningsreaktionen i kroppen om du inte upplever det automatiskt när du behöver.

Öva dem, och du kommer att hitta det lättare att slappna av under stressperioder och minimera hur lång tid kroppen spenderar i sitt stressrespons.

Meditation

Meditation är ett kraftstöd av en stressavlastare eftersom det fungerar bra för lugnande kropp och själ, och hjälper dig att bygga motståndskraft över tiden. Vissa människor har svårt att få hänga med meditationen först men försöker olika typer av meditation och upprätthålla realistiska förväntningar kan båda vara till hjälp.

Läs mer om olika typer av meditation .

Andningsövningar

Stresslindning andning kan vara mycket effektiv i lugnande kroppen också. Jag rekommenderar starkt andningsövningar eftersom de kan arbeta för att lugna kroppen när som helst och i stället, även i de stressiga situationer som är pågående. Det finns olika typer av andningsövningar att träna, så försök några.

Progressiv muskelavslappning

Dessa övningar involverar töjning och avkoppling av olika muskelgrupper i din kropp tills det blir mer naturligt att hitta och förbli i ett tillstånd av fysisk avslappning. Denna teknik tar lite tid och träning, men så småningom borde du hitta dig själv att slappna av din kropp helt om några minuter, om inte några sekunder. Läs mer om PMR .

Yoga

Du kanske inte förvånad att höra att yoga kan vara underbart för avkoppling. Denna teknik fungerar för att slappna av din kropp och sinne samtidigt, med andningsövningar också. En bra yoga-session kan kräva tid och till och med en lärare, men det finns också poser som kan praktiseras relativt snabbt, och till och med några du kan göra på ditt skrivbord. Läs mer om fördelarna med yoga .

Och gör några av dessa tekniker en vanlig del av ditt liv.

När du regelbundet övar dessa tekniker kan din kropp bli mer skicklig vid att vända sitt eget stressrespons när det behövs, så att du inte förblir i ett tillstånd av stress i en ohälsosam tid.