Sömnproblem när du har PTSD

Det är mycket vanligt för personer med diagnos av PTSD att uppleva någon typ av problem som sover. Faktum är att svårigheter att falla och / eller somna anses vara en av de hyperarösa symtomen på PTSD , och studier har visat att sömnstörningar är en av de vanligast rapporterade symptomen som rapporterats av personer med PTSD.

Typer av sömnproblem i PTSD

Personer med PTSD kan uppleva ett antal olika typer av sömnstörningar.

Många personer med PTSD har svårigheter att somna i jämförelse med personer utan PTSD. Faktum är att en studie av Vietnam veteraner fann att nästan hälften av dem med PTSD sa att de har problem att somna på natten, medan endast 13% utan PTSD sa att de har detta problem.

Dessutom kan PTSD göra det svårt att somna under natten. I samma studie som nämnts ovan sa 9 av 10 veteraner med PTSD att de ofta har problem med att somna under natten. Personer med PTSD kan vakna ofta under natten, har svårt att somna, eller kan vakna tidigare än de tänkte. Även om sömn uppstår är det ofta inte bra, effektiv sömn (till exempel kan det vara mycket rörelse eller prata / skrika under sömnen).

Självklart är mardrömmar också mycket vanliga bland personer med PTSD. Mardrömmar anses vara en av de återupplevande symptomen på PTSD .

Bland personer med PTSD kan mardrömmar handla om den traumatiska händelsen som en person upplevt eller de kan handla om någon annan störande eller hotande händelse.

Slutligen, på grund av dessa sömnproblem, utvecklar människor med PTSD ofta rädsla för att gå och sova. De kan uppleva bekymmer eller tankar om deras traumatiska händelse så snart de går och lägger sig.

De kan också rädda att uträtta sina mardrömmar medan de sover eller impulsivt på att vakna upp från en mardröm och leda dem att sova ensam från sina partners.

Vad orsakar dessa sömnproblem

Sömnproblem är ofta ett av de svårare symptomen på PTSD att behandla och de exakta orsakerna till dessa sömnstörningar i PTSD är inte riktigt kända.

Det har föreslagits att mardrömmarna av PTSD (eller rädslan för att ha en mardröm) leder till svårigheter som faller eller somnar. När människor upplever fler mardrömmar och resulterande vaken, kan mardrömmarna faktiskt börja utlösa vaken för att undvika den upphetsning som följer med att ha en mardröm.

Sömnproblem hos personer med PTSD kan också vara ett resultat av att de upplever frekventa symptom på hyperarousala . Att ständigt vara vaken, spänd och på kanten kan störa sin förmåga att falla och / eller somna. En person kan vara mer känslig för ljud medan du sover, och som en följd, är mer benägna att vakna även som svar på mindre ljud.

Personer med PTSD kan också se att de ska sova som en förlust av kontroll. Bristen på medvetenhet och kontroll som kommer med att sova kan vara skrämmande för en person med PTSD, därigenom ytterligare intensifiera upphetsning och störa sömn.

Slutligen kan sömnproblemen i samband med PTSD leda till en problematisk cykel. På grund av sömnbrist under natten kan en person sova mer under dagen, vilket leder till större svårigheter som somnar på natten.

Få hjälp

Sömnproblem är viktiga att ta itu med eftersom dålig sömn kan leda till ett antal andra problem. Brist på sömn eller dålig sömnkvalitet kan vara en faktor som bidrar till stress och humörproblem. Dålig sömn kan också ha en negativ inverkan på din fysiska hälsa .

Att byta sömnsvanor kan vara till hjälp för att förbättra din förmåga att somna. Det finns ett antal saker du kan göra för att förbättra sömnen .

Det kan också vara viktigt att få behandling för din PTSD. Med tanke på att många sömnproblem som upplevs av personer med PTSD tros bero på symptomen på PTSD, kan en minskning av dessa symtom också förbättra sömnen.

Du kan läsa mer information om behandlingsleverantörer i ditt område som kan erbjuda PTSD-behandlingar via UCompare HealthCare, liksom Angst Disorder Association of America. Det är emellertid viktigt att notera att människor ibland finner att deras sömnproblem förblir även efter den framgångsrika behandlingen av PTSD. Därför kan det vara viktigt att även söka hjälp från läkare som specialiserar sig på sömnproblem.

Källa:

> American Psychiatric Association (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar, 4: a ed . Washington, DC: Författare.

> Epsie, CA (2002). Sömnlöshet: Konceptuella problem vid utveckling, underhåll och behandling av sömnstörningar hos vuxna. Årlig granskning av psykologi, 53 , 215-243.

> Harvey, AG, Jones, C., & Schmidt, DA (2003). Sömn och posttraumatisk stress > störning >: En granskning. Clinical Psychology Review, 23 , 377-407.

> Inman, DJ, Silver, SM, & Doghramji, K. (1990). Sömnstörning vid posttraumatisk stressstörning: En jämförelse med icke-PTSD sömnlöshet. Journal of Traumatic Stress, 3 , 429-437.

> Krakow, B., Hollifield, M., Johnston, L., Koss, M., Schrader, R., Warner, TD, et al. (2001). Imagery repeterande terapi för kroniska mardrömmar hos överlevande med sexuella övergrepp med posttraumatisk stressstörning. Journal of the American Medical Association, 286 , 537-545.

> Lamarche, LJ, & De Koninck, J. (2007). Sömnstörning hos vuxna med posttraumatisk stressstörning: En granskning. Journal of Clinical Psychiatry, 68 , 1257-1270.

> Mellman, TA, Kulick-Bell, R., Ashlock, LE, & Nolan, B. (1995). Sömnhändelser bland veteraner med kamprelaterad posttraumatisk stressstörning. American Journal of Psychiatry, 152 , 110-115.

> Neylan, TC, Marmar, CR, Metzler, TJ, Weiss, DS, Zatzick, D. F, Delucchi, KL, et al. (1998). Sömnstörningar i Vietnam-generationen: Resultat från ett nationellt representativt urval av manliga Vietnam veteraner. American Journal of Psychiatry, 155 , 929-933.

> Schreuder, BJN, Kleijn, WC, & Rooijmans, HGM (2000). Nocturnal återupplever mer än fyrtio år efter krigstrauma. Journal of Traumatic Stress, 13 , 453-463.