5 sätt att hålla stress från att sova din sömn

Hur man hanterar stressrelaterad sömnlöshet

Är du stressad nog över finanser , ditt jobb , förhållandekonflikt eller andra stressorer som du upplever sömnlöshet? Du är inte ensam! Enligt en undersökning som publicerades i American Journal of Managed Care upplever nästan hälften av de svarande (46%) någon form av sömnlöshet, antingen svårt att gå och sova, sömnstörningar eller sömnlöshet så allvarlig att det stör dagens aktiviteter.

Och sömnlöshet är ofta (men inte alltid) stressrelaterad, så det är ett viktigt ämne för oss att diskutera här.

Eftersom sömn är så viktig för övergripande hälsa kan sömnlöshet påverka ditt liv på många sätt. Ett sömnunderskott kan få dig att känna dig mentalt långsammare och mer känslomässig, vilket kan förvärra din stressupplevelse . Att hantera varaktig sömnlöshet kan också orsaka stress, vilket kan leda till mer stressrelaterad sömnlöshet. Och om din sömnlöshet är stressrelaterad till att börja med, att vara alltför trött och stressad, gör inget för att lösa de problem som skapar stressen i första hand. Här är några saker att försöka om du har att göra med stressrelaterad sömnlöshet:

Progressiv muskelavslappning

Spänning i kroppen kan göra det svårt att sova. Medan människor ofta inte ens inser när de stressas om någonting, känner kroppen sina stress och blir spända som ett resultat.

PMR är ett utmärkt verktyg för att stressa din kropp. (Som barn brukade jag använda den här tekniken för att slappna av och faktiskt uttråkad mig att sova med den.)

journalföring

Om du befinner dig vakna på natten eftersom du inte kan sluta tänka på något som orsakar stress på dagen, kan journaling vara en effektiv teknik för dig.

Åtgärdshandlingen har flera fördelar för hälsa och stresshantering och kan i detta sammanhang hjälpa dig att rensa ditt sinne, hjälpa dig att bearbeta starka känslor som leder till att du förlorar sömn och hjälper dig att brainstorma och konstruera planer som kan hjälpa dig att hantera situationerna som orsakar stress.

Arbeta genom din stress

Om du förlorar sömn på grund av ångest kan du kanske slappna av och få bättre sömn med en förändring av perspektivet. Ångest , inklusive den typ som håller dig på natten, är ofta ett naturligt svar på situationer som behöver någon form av åtgärd. Att se din situation som en utmaning att möta, snarare än ett hot, kan hjälpa dig att komma in i ett aktivt beslutsfattande läge istället för att förbli i ett oroligt passivt tillstånd. Titta på en situation från olika vinklar kan hjälpa dig att se möjligheter som du kanske har missat. (Se den här artikeln om kognitiv omstrukturering för fler sätt att förändra perspektivet i en stressig situation.)

Ta avtryck av viloläge

Som jag nämnde, när du förlorar sömn blir vanligt förekommer, kan sömntid bli stressande. Om du har nått denna punkt finns det några saker du kan göra för att ta bort stressen från sömnlöshet. Först, om du har problem med att sova, kanske du vill gå upp och göra något efter några minuter, när du är säker på att sömn är långt ifrån.

(Detta hjälper till att hålla trycket av att titta på klockan i timmar, kan hjälpa dig att känna dig mer kontroll över din tid när du bedriver andra aktiviteter.) Det är också en bra idé att använda ditt sovrum främst för sömn så att du associerar din säng och ditt sovrum med sömn och inte stress. Tänk på att gå upp och läsa en bok, få saker gjort runt huset och göra andra, inte-stimulerande aktiviteter som kan hjälpa till att uppmuntra sömn när du är redo. Undvik också koffein under eftermiddagen och kvällen.

Gå inte på det ensam

Enligt undersökningen från American Journal of Managed Care , söker många människor som lider av sömnlöshet inte hjälp för detta.

Detta är olyckligt eftersom det finns flera ingrepp som kan hjälpa till med sömnlöshet, inklusive kognitiv beteendeterapi och medicinering, som kan hjälpa dig att ta hand om stressrelaterad sömnlöshet. Om du upplever persistent sömnlöshet, överväga att prata med din läkare om dina alternativ.

källor:

Hatoum et. al. Prevalens av sömnlöshet: En undersökning av insatserna vid fem administrerade vårdorganisationer. American Journal of Managed Care , januari 1998.

Varkevisser M, Kerkhof GA. Kronisk sömnlöshet och prestanda i en 24-timmars konstant rutinstudie. Journal of Sleep Research . Mars 2005.