6 sätt att klara av ensamhet

Enkla steg för att övervinna dessa känslor

Nästan alla upplever ensamhet från tid till annan, med många människor som blir särskilt medvetna om ensamhetens känslor kring semesterperioden, Alla hjärtans dag och i tider med extrem stress. Medan det stora antalet människor som upplever ensamhet är ganska stor (en undersökning på denna sida visar att ensamhet ensam upplevs av en överraskande andel läsare, till exempel) talar människor inte alltid om ensamhetens känslor och inte vet alltid vad man ska göra med dessa känslor.

Annat än att vara känslomässigt smärtsamt kan ensamhet påverka människor på många sätt:

Om du upplever ensamhet finns det några saker du kan göra åt det.

Gå med i en klass

Oavsett om det är en konstklass, en övningsklass eller en klass på ditt lokalsamhällskollegium, exponerar du en klass automatiskt dig till en grupp människor som delar minst en av dina intressen. Det kan också ge en känsla av tillhörighet som kommer med att vara en del av en grupp . Detta kan stimulera kreativitet, ge dig något att se fram emot under dagen och hjälpa till att avvärja ensamhet.

Volontär

Att bli en volontär för en orsak du tror på kan ge samma fördelar som att ta en klass - träffa andra, vara en del av en grupp, skapa nya erfarenheter - och också ge fördelarna med altruism och kan hjälpa dig att hitta mer mening i ditt liv , som båda kan ge större lycka och livsstil, samt minska ensamhet. Dessutom kan arbeta med andra som har mindre hjälpa dig att känna en djupare känsla av tacksamhet för vad du har i ditt eget liv.

Hitta support online

Eftersom ensamhet är en något utbredd fråga, finns det många människor online som letar efter folk att ansluta till. Du måste vara försiktig med vem du möter via internet (och givetvis inte ge ut personlig information som ditt bankkontonummer), men du kan hitta riktigt stöd, anslutning och varaktig vänskap från personer du möter online.

Stärka befintliga relationer

Du har förmodligen redan människor i ditt liv som du kan lära känna bättre, eller kontakter med familjen som kan fördjupas. Om så är fallet, varför inte ringa vänner oftare, gå ut med dem mer och hitta andra sätt att njuta av dina befintliga relationer och stärka obligationer? (Se den här artikeln om att skapa stödjande vänskap för fler idéer.)

Få ett husdjur

Husdjur - särskilt hundar och katter - har så många fördelar, och förhindrande av ensamhet är en av dem. Att rädda ett husdjur kombinerar fördelarna med altruism och kamratskap och lämnar dig med flera ensamhetskämpar. Det kan koppla dig till andra människor - att gå en hund öppnar dig till en gemenskap med andra hundvandrare, och en söt hund i koppel tenderar att vara en folkmagnet. Dessutom ger husdjur ovillkorlig kärlek , som kan vara en stor salva för ensamhet.

Kognitiv beteendeterapi och andra typer av terapi

Forskning har visat att ensamhet och depressiv symptomatologi kan verka i en synergistisk effekt för att minska välbefinnandet, vilket betyder att du är mer ensam, desto mer deprimerad känner du dig och vice versa.

Det har också visat sig att människor som upplever ensamhet tenderar att känna sig ensamare än andra när de är med andra människor, vilket innebär att ensamma människor tenderar att hålla ensamheten i viss mån även när de är med andra. På grund av detta är det ibland inte bara "att komma ut" och att träffa andra människor. Om det är fallet för dig, kan det vara en bra idé att söka psykoterapi för att hjälpa till med ensamhet, särskilt om du också känner symptom på depression som en förlust i njutning av saker som du brukade njuta av. Vissa former av terapi, särskilt kognitiv beteendeterapi , kan hjälpa dig att förändra dina tankar och dina åtgärder för att hjälpa dig att inte bara uppleva mindre ensamhet, men gör mer i ditt liv för att förhindra ensamhet.

Vad du än gör för att bekämpa ensamhet, vet att du verkligen inte är ensam, och det finns många saker du kan göra för att känna dig mer kopplad.

källor:
Cacioppo JT, Hughes ME, Waite LJ, Hawkley LC, Thisted RA. Ensamhet som en särskild riskfaktor för depressiva symptom: tvärsnitt och longitudinella analyser. Psykologi och åldrande , mars 2006.

Panksepp J. Neuroscience. Känna smärtan av socialt förlust. Vetenskap , oktober 2003.

Tiikkainen P, Heikkinen RL. Föreningar mellan ensamhet, depressiva symtom och uppfattad samhörighet hos äldre människor.

Swami V, Chamorro Premuzic T, Sinniah D, Maniam T, Kannan K, Stanistreet D, Furnham A. Allmän hälsa Medverkar förhållandet mellan ensamhet, livsupplevelse och depression. En studie med malaysiska medicinska studenter. Socialpsykiatri Epidemiologi , februari 2007.