Panic Disorder och Racing Tankar

Sätt att stoppa dina tankar från racing utan kontroll

Människor med ångestsjukdomar är ofta oroliga med tävlingar. Panikstörningslidare kan upptäcka att racing tankar stör varandra med deras övergripande välbefinnande och funktion. Läs vidare för att lära dig mer om panikstörningar och tävlingar, inklusive tips om hur man kan stoppa tävlingar.

Vad är racing tankar?

Racing tankar innebär snabb övergång av tankar eller tänkande.

Sådana tankar kan snabbt hoppa från en idé till nästa, ibland på sätt som verkar oförbundna eller ologiska. Racing tankar kan känna sig överväldigande och ur sin kontroll. De kan bidra till känslor av stress och ångest, vilket gör att en person känner sig uppmärksam och oförmögen att slappna av. Racing tankar kan göra det svårt att koncentrera och slutföra uppgifter. Sådana snabba tanke mönster kan till och med hålla en person upp på natten, vilket kan bidra till sömnstörningar.

Racing tankar är ofta associerade med humörstörningar, såsom bipolär sjukdom . Sådana tankar kan också vara kopplade till ångestsjukdomar, inklusive panikstörningar och fobier. För panikstörningslidare konsumeras ofta tänkande av negativitet, självnedbrytande tro och oro. Medicin används ibland för att behandla dessa symtom, men andra tillvägagångssätt kan också vara till hjälp.

Här är några sätt att hantera racing tankar.

Få stöd

Racing tankar kan vara mycket svårt att hantera på egen hand. Om racing tankar stör dig i ditt liv kanske du vill överväga att delta i psykoterapi . Genom psykoterapi kan du arbeta med en psykisk specialist för att utveckla sätt att hantera dina tävlingar och andra panikstörningar.

Din terapeut kan också rekommendera att du deltar i gruppterapi . Genom gruppterapi kan du räkna med att träffas med en facilitator plus andra kunder som har samma eller liknande problem. Gruppterapi kan hjälpa dig att övervinna känslor av ensamhet medan du delar erfarenheter och utforskar hanteringstekniker med andra som kan relatera till dina symtom. Gruppterapi kan också ge dig tips och tekniker för att komma över racing tankar.

Bortsett från professionell hjälp kan det också vara användbart att ha en betrodd vän eller familjemedlem att vända sig till när tävlings tankar verkar outhärdliga. Ibland bara att ha en person att prata med kan hjälpa dig att sakta ner dina tankar. Uppnå en älskad att vara någon du kan ringa när tävlingar eller andra symptom tar över. Tänk på om du har en vän eller familjemedlem som är bra på konversation eller alltid verkar få dig att skratta. Du kanske inte ens behöver berätta för personen att du är orolig med racing tankar. Att bara ha en vän eller familjemedlem att vända sig till kan vara allt du behöver för att hålla dina racing tankar under kontroll.

Skriv ut det

Skriva övningar kan vara ett positivt och proaktivt sätt att hantera dina tävlingar. Allt du behöver för att komma igång är papper, en penna och en liten bit av din tid.

Försök att lägga åt sidan 10 minuter om dagen för att helt enkelt skriva ut alla dina tankar på papper. Oroa dig inte om grammatik och stavning, bara ta dina tankar på papper och ur huvudet. Inkludera så många detaljer som möjligt, skriva ut alla de olika tankarna som har tävlat genom ditt sinne.

Du kan också använda skrivning som ett sätt att spåra dina racing tankar och framsteg för att övervinna dem. Till exempel kan du hålla en dagbok för att registrera ditt humör, symtom och ångestnivåer, vilket också markerar hur ofta du upplevde tävlingsd tankar varje dag. Dessutom kanske du vill spåra dina panikattacker och andra ångestsymptom.

Om det övas över tiden kan spårning hjälpa dig att upptäcka potentiella utlösare och spänningskällor som kan bidra till dina tävlingar.

Kanal din energi

Racing tankar kan få dig att känna dig spridd och ofokuserad, men det är möjligt att använda den mentala energin och kanalisera den till en hobby eller annan uppgift. När racing tankar tar över, ta med din medvetenhet någon annanstans. Du kan till exempel försöka uppmärksamma en bra bok eller bläddra igenom sidorna i en favoritmagasin. Om du gillar kreativa ansträngningar kan aktiviteter som måleri, collage eller utformning hjälpa dig att ta bort din medvetenhet om dina tankar och till den konstnärliga processen. Eller kanske du har intresse för andra hobbyer, till exempel matlagning, fotografering eller träbearbetning. När du deltar i något som du är passionerade för, kanske du tycker att din energi blir mer stabil och fokuserad.

När du letar efter sätt att återfokusera din energi, överväga även motion . Att delta i en vanlig träningsrutin har visat sig bidra till att minska stressnivåerna. Övning har också visat sig minska ångestrelaterade spänningar som känns i hela kroppen. Du kanske tycker att träningen lugnar ditt sinne och låter dig känna dig mer kontrollerad. Övning kan komma i många former, till exempel att gå till ett lokalt gym, ta en aerobic eller yogaklass eller jogga i parken. Även om du bara tar regelbundna promenader kan du rensa huvudet och slappna av dina tävlingar.

Andas och meditera

Ditt andetag kan vara ett kraftfullt verktyg för att hjälpa dig att känna dig lugn och sluta tävla med tävlingar. När racing tankar distraherar dig, ta kontroll genom en djup andningsträning . Andas in långsamt genom näsan, hålla ditt ansikte avslappnat när du fyller ditt centrum med andetag. Håll andan i ett ögonblick och andas sedan ut allt genom munnen. Fortsätt att upprepa dessa steg och notera hur uppfriskande och avkopplande det är att ta djupa andetag.

När du har en djup andning ner, kan du överväga att lägga till mindfulness meditation till din andningsövning. Denna avslappningsteknik kan hjälpa dig med att slappna av och ta upp din uppmärksamhet till nuvarande ögonblick. Medan meditera kommer racing tankar att inträffa, men genom mindfulness kan du lära dig att acceptera och ta bort från dessa tankar. Mindfulness meditation ger dig möjlighet att möta dina racing tankar utan att reagera, vilket så småningom kan du släppa loss från dem.

> Källor:

Bourne, EJ (2011). Anxiety and Phobia Workbook. 5: e upplagan Oakland, Kalifornien: New Harbinger.