Steg för att utveckla en säkerhetsplan för PTSD-symtom

Hur man planerar framåt för nödsituationer med PTSD

Planera framåt när du har posttraumatisk stressstörning (PTSD)

Om du har posttraumatisk stressstörning (PTSD), vet du säkert att dina PTSD-symtom kan inträffa när som helst och på något ställe. PTSD-triggers finns runt, och det kan inte ta mycket för en trigger för att orsaka påträngande minnen och tankar om en traumatisk händelse, symtom på hyperarousa l och hypervigilens eller känslomässig nöd.

Med tanke på att förekomsten av PTSD-symtom kan vara oförutsägbar är det därför viktigt att skapa en säkerhetsplan för att hantera dem när de uppstår.

Vad är en säkerhetsplan för PTSD?

Som namnet antyder är en säkerhetsplan utformad för att hålla dig säker när du plötsligt konfronteras med en svår situation eller kris. Det är i princip ett sätt att planera framåt för hur man ska hantera problem om de skulle uppstå. Till exempel, vad skulle du göra om du börjar uppleva en flashback i mataffären? Hur skulle du klara av påträngande tankar vid ett affärsmöte?

Nedan följer några idéer om saker att överväga, inklusive i din personliga säkerhetsplan för att hantera dina PTSD-symtom när de uppstår.

Tänk i förväg

Innan du går ut, tänk på om du kan stöta på några utlösare för dina PTSD-symtom. Identifiera vad dessa triggers kan vara och hur du kan undvika dem. Om du inte kan undvika dem, kom upp med flera metoder för att hantera dem.

Med andra ord är det viktigt att lära sig att identifiera och hantera PTSD-triggers ett viktigt första steg i att sammanställa din PTSD-säkerhetsplan. Några vanliga externa triggers är:

Skriv ner en lista med nödnummer

Socialt stöd kan vara ett utmärkt sätt att hantera PTSD-symtom. Men socialt stöd är bara användbart om du kan komma i kontakt med någon när du är i behov. Gör därför en lista över stödjande personer du kan ringa om du befinner dig i en situation där du behöver hjälp. Se till att du lägger mer än ett nummer i listan om den första personen du ringer inte är tillgänglig. Om du har en terapeut och du kan kontakta honom eller henne utanför sessionen kanske du vill ha sitt namn på din lista också.

Du kanske vill se till att du har dessa nummer programmerade i din telefon förutom att skrivas ut på ett lättillgängligt ställe.

Se till att du har din medicin med dig

Om du har mediciner för PTSD , se till att du har den tillgänglig så att du inte riskerar att sakna en dos. Om du är på PRN-medicinering (medicinering vid behov), se till att du har den med dig om du befinner dig i en situation där du behöver det för att hantera dina symtom.

Identifiera sätt att hantera

När människor upplever känslomässig nöd kan det vara mycket svårt att tänka på sätt att klara av den nöden.

Därför är det bäst att tänka på hur du kan hantera känslomässig nöd om det skulle uppstå.

Det kan vara till hjälp att göra "coping-kort", notecards som du kan bära med dig som tar dig igenom en viss hanteringsstrategi. För att skapa egna kort ska du få några indexkort och skriva, steg för steg, vad du behöver göra för att klara av nöd genom att använda en särskild hanteringsstrategi, till exempel djup andning eller jordning . Ta dessa kort med dig vart du än går. Då, när du upplever nöd, ta ut kortet och gå igenom varje steg.

Det finns också telefonapplikationer som kan hjälpa dig att förbereda dig för kriser med PTSD.

Identifiera tidiga varningsskyltar

Ta dig tid att lära dig om och skriv ner de tidiga varningsskyltarna om att ett PTSD-symptom kan komma på. De flesta symptomen uppstår inte plötsligt, men föregås av dessa varningssignaler. Varningsskyltar kan innehålla:

Att lära känna igen dessa varningsskyltar är viktigt både när du hanterar PTSD dagligen och för att undvika återfall när du läker.

Få hjälp av andra

Slutligen, om du går någonstans där du vet kan det finnas PTSD-triggers, har någon du litar på att kontakta dig flera gånger under hela dagen för att se hur du gör och om du behöver något stöd eller inte. Incheckningar som dessa kommer att se till att hjälp inte är långt borta om du behöver det.

Bottom Line på att göra en PTSD säkerhetsplan

En säkerhetsplan handlar om att vara förberedd. Även om du känner som om det inte finns någon chans att din PTSD kommer att utlösas, är det bäst att ta dig tid att komma med en plan om du stöter på en trigger. Mängden tid du spenderar kommer med en säkerhetsplan kommer att vara väl värt om en krissituation förhindras.

källor:

Kuhn, E., Kanuri, N., Hoffman, J., Garvert, D., Ruzek, J., och C. Taylor. En slumpmässig kontrollerad test av en Smartphone App för symptom på posttraumatisk stressstörning. Journal of Consulting och klinisk psykiatri . 2017. 85 (3): 267-273.

Reich, C., Blackwell, N., Simmon, C. et al. Socialt problemlösande strategier och posttraumatisk stressstörning i efterdyningarna av intim partnervåld. Journal of Angst Disorders . 2015. 32: 31-7.