Hantera Facebook-ångest när du är socialt angelägen

10 saker att inte göra på Facebook när du har SAD

Facebook-ångest är en modern ångest och en återspegling av ångest som du känner i det dagliga livet. Interagera på Facebook bär med sig många av samma rädslor och osäkerheter som du förmodligen känner i det verkliga livet. Skillnaden är att när du är ensam framför din dator, det finns gott om tid att börja besätta och spendera för mycket tid att oroa sig för vad andra tycker.

På så sätt kan Facebook förstora några av de rädslor du redan upplever.

Detta kan ha försvagande följder för dem med social ångestsyndrom (SAD) . Lyckligtvis finns det sätt att använda Facebook som hjälper till att minimera din ångest. Nyckeln är att undvika några "fällor" av sociala medier som är inneboende i att använda internet för social anslutning.

Om du vill ta hand om din Facebook-ångest, sluta göra följande saker:

1. Obsessing om dina inlägg.

Visst kan det vara svårt. Kanske du sitter där i 30 minuter och tänker på det bästa sättet att få din statusuppdatering. Bokföring på Facebook är mycket som att göra konversation ; Om du lider av SAD har du en tendens att överväga allt som du säger.

Den bästa tumregeln är att ...

spendera inte mer än en minut eller två att skriva ditt inlägg.

Om det tar längre tid, tvinga dig att lämna webbplatsen utan att lägga ut så att du inte börjar besätta.

2. Tänk på att alla andra har roligare än dig.

När du tittar på din vänmatning kan det verka som att alla andra har mycket roligare än dig. Kom ihåg att de flesta av dina vänner, precis som du, vill ha en positiv ljus på Facebook.

De är mer benägna att posta om

Försök att inte göra jämförelser, eftersom du bara ser en filtrerad version av sina liv .

3. Tänka alla andra har fler vänner än dig.

Ser du för att se hur många vänner andra människor har?

Känner du dig dålig till din brist på vänner?

Återigen handlar det om uppfattningen. Vissa människor skickar vänförfrågningar till varje person som de någonsin har träffat. det betyder inte att det är människor de känner mycket bra i vardagen.

Sluta oroa dig för hur många vänner du har och bryr dig mer om kvaliteten på dessa vänskapar .

4. Deaktiverar ... återaktiverar ... deaktiverar ... återaktiverar.

Om du fångas i en ond cykel av att deaktivera och återaktivera ditt konto varje gång du känner dig dålig eller nere om Facebook är det dags att sluta.

Ta ett beslut på ett eller annat sätt om du vill delta.

Om du bestämmer dig för att ge upp den, ska du inte bara inaktivera ditt konto. radera det permanent . Se till att du är säker på ditt beslut och håll dig vid det.

5. Oroa dig för hur du ser på fotografier.

På Facebook kan du bara kontrollera de bilder du lägger upp av dig själv. Även om du inte har ett Facebook-konto är det möjligt att någon har lagt upp bilder på dig på den sociala nätverkssidan.

Om genuint otroliga bilder läggs upp av dig och taggade, kan du ta bort de taggarna så att personer som söker inte hittar dig på namn.

I allmänhet kommer dock ihåg att alla tar en dålig bild från tid till annan. De som känner dig i det verkliga livet vet vad du verkligen ser ut!

I en studie från 2015 som publicerades i tidskriften Cyberpsychology, Behavior and Social Networking visades att social ångest var associerad med problematisk användning av Facebook, men bara för personer som visade medelstora och höga krav på social trygghet. Detta föreslår att behovet av godkännande av andra och att vara socialt angelägen kan bidra till överanvändning av Facebook.

På samma sätt visade en 2016-studie som publicerades i tidskriften Transient Issues in Psychological Science att behovet av godkännande och överdriven användning av Facebook bidrog till högre nivåer av ångest bland extraverts. Medan många individer med social ångest är introverts, är vissa också extraverts. Denna forskning tyder på att behovet av godkännande är en kritisk faktor när det gäller effekterna av Facebook.

Om du tycker att du är ständigt orolig för vad andra tycker om dina inlägg, fotografier etc., överväga att arbeta med att bygga upp självkänslan så att andras åsikter inte spelar en så stor roll i hur du känner dig själv. Du kan upptäcka att din användning av Facebook minskar eftersom du oroar dig mindre vad andra tycker.

6. Tänk på att du måste acceptera alla vänförfrågningar.

Fick du en vänförfrågan från

Du är inte skyldig att acceptera alla vänförfrågningar som du får.

Om du vill hålla din väns cirkel liten och privat som är ditt val. Känn inte illa om att ignorera vänförfrågningar eller till och med unfriending människor efter det faktum. Om det inte är någon du vet väl och har ett förhållande med, krävs ingen förklaring.

7. Spenderar för mycket tid på Facebook.

Slutar du spendera mer tid på den sociala nätverksplatsen än vad du ursprungligen planerat? Om så är fallet, försöker du ställa in en daglig tidsgräns för visning och inläggning . kanske 5 till 10 minuter på morgonen och kvällen.

8. Stalking andra människor.

Bara du vet varför du stalkar någon. Oavsett om det är

stalking är en icke-produktiv aktivitet. Stalking någon s sida kan få dig att må bra på kort sikt (du får lite "träff" när de lägger upp en bild eller statusuppdatering) men på lång sikt är det ett beroendeframkallande beteende och en tidsavbrott.

I stället fokusera din tid och ansträngning att lära känna dina vänner bättre . Hämta tips från sina inlägg om vad de tycker om, och fråga dem om de ämnena när du kommer ihop personligen.

9. Har en offentlig sida.

Om du verkligen är oroad över sekretessen för din information på Internet, ändra dina kontoinställningar så att din profil inte kan ses av allmänheten.

Genom att göra så ser du till att du bara delar med din vänkrets Att veta detta borde göra det lättare att vara mer uppriktig också.

10. Går aldrig utanför.

Facebook används bäst som ett verktyg för att bygga offline-vänskap. I stället för att spendera tid på att interagera med dina vänner online, använd Facebook för att skapa personliga aktiviteter som hjälper till att bygga upp ditt sociala förtroende . Använd Facebook som ett verktyg för att göra det enklare att ansluta och din tid kommer att användas bra.

Ett ord från

Använda Facebook för mycket kan sänka ditt fysiska och psykiska välbefinnande. Om du inte kan minska tiden du spenderar på Facebook eller att användningen av den sociala medieplattformen påverkar ditt humör, nivån av ångest eller livskvalitet, kan du överväga att prata med en vän, familjemedlem eller din läkare om strategier som du kan använda för att hjälpa till att styra dess påverkan på ditt liv.

källor:

> Lee-Won RJ, Herzog L, Park SG. Hooked på Facebook: Rollen av social ångest och behovet av social trygghet i problematisk användning av Facebook. Cyberpsychol Behav Soc Netw . 2015; 18 (10): 567-574.

> Steers ML, Quist MC, Bryan JL, Foster DW, Young CM, Neighbours C. Jag vill att du gillar mig: Extraversion, Behov av godkännande och Tid på Facebook som predikter av ångest. Transl Issues Psychol Sci . 2016; 2 (3): 283-293.