Hur man förbättrar dina relationer med effektiva kommunikationsförmåga

Konflikt i ett förhållande är praktiskt taget oundvikligt. Konflikt är i sig inte ett problem; hur det hanteras kan dock föra människor ihop eller riva dem ifrån varandra. Dålig kommunikationsförmåga , oenigheter och missförstånd kan vara en källa till ilska och avstånd eller ett springbräda till ett starkare förhållande och en lyckligare framtid. Nästa gång du hanterar konflikter, håll dessa tips om effektiva kommunikationsförmågor i åtanke och du kan skapa ett mer positivt resultat.

Här är hur.

Vara fokuserad

Ibland är det frestande att ta upp tidigare till synes relaterade konflikter när de hanterar nuvarande. Det känns relevant att ta itu med allt som stör dig på en gång och få allt talat om du redan hanterar en konflikt. Tyvärr molnar det ofta problemet och gör att det är mindre troligt att hitta ömsesidig förståelse och en lösning på den aktuella frågan , vilket gör hela diskussionen mer beskattande och till och med förvirrande. Försök att inte hämta tidigare sår eller andra ämnen. Håll dig fokuserad på nutid, dina känslor, förstå varandra och hitta en lösning.
Att öva med medvetenhetsmeditation kan hjälpa dig att lära dig att vara mer närvarande i alla delar av ditt liv.

Lyssna noggrant

Människor tror ofta att de lyssnar, men tänker verkligen på vad de ska säga nästa när den andra personen slutar prata. (Försök att märka om du gör det nästa gång du är i en diskussion.) Verkligen effektiv kommunikation går båda vägarna.

Medan det kan vara svårt, försök verkligen lyssna på vad din partner säger. Avbryt inte. Bli inte defensiv. Hör bara dem och reflektera vad de säger så de vet att du har hört. Då förstår du dem bättre och de är mer villiga att lyssna på dig.
Dessa tekniker kan hjälpa dig att bli en effektivare lyssnare.

Försök att se deras synvinkel

I en konflikt vill de flesta av oss främst känna sig hörda och förstådda. Vi pratar mycket om vår synvinkel för att få den andra personen att se saker på vår väg. Detta är förståeligt, men för mycket av fokus på vår egen önskan att förstås framför allt kan det bli eldstaden. Ironiskt nog, om vi alla gör det hela tiden, är det lite fokus på den andras synvinkel, och ingen känner till det. Försök verkligen se den andra sidan, och då kan du bättre förklara dina. (Om du inte förstår det, fråga fler frågor tills du gör det.) Andra kommer sannolikt att vara villiga att lyssna om de känner sig hörda.
Dessa kognitiva snedvridningar gör det ibland svårt att se andra synpunkter. Är någon av dem bekant?

Reagera på kritik med empati

När någon kommer till dig med kritik är det lätt att känna att de har fel och blir defensiva. Medan kritik är svår att höra och ofta överdriven eller färgad av den andras känslor är det viktigt att lyssna på den andras smärta och reagera med empati för sina känslor. Se också efter vad som är sant i vad de säger; Det kan vara värdefull information för dig.
Läs mer om att odla empati och förlåtelse.

Egna vad är ditt

Inse att personligt ansvar är en styrka, inte en svaghet. Effektiv kommunikation innebär att du erkänner när du har fel. Om du båda delar något ansvar i en konflikt (som vanligtvis är fallet), leta efter och erkänna vad som är ditt. Det diffunderar situationen, visar ett gott exempel och visar mognad. Det inspirerar också ofta den andra personen att svara i natura, vilket leder dig både närmare till ömsesidig förståelse och en lösning.

Använd "I" -meddelanden

Snarare än att säga saker som " Du har verkligen förstört dig här", börjar påståenden med "Jag" och gör dem om dig själv och dina känslor, som "Jag känner mig frustrerad när det händer." Det är mindre anklagande, gnistor mindre defensivitet och hjälper den andra personen att förstå din synpunkt snarare än att känna sig attackerad.


Läs mer om "I-meddelanden" och andra självhäftande kommunikationstekniker.

Leta efter kompromiss

I stället för att försöka "vinna" argumentet, leta efter lösningar som möter allas behov. Endera genom kompromiss eller en ny lösning som ger dig både vad du vill ha mest, är detta fokus mycket effektivare än att en person får vad de vill ha på den andras bekostnad. Hälsosam kommunikation innebär att man hittar en lösning som båda sidorna kan vara nöjda med.

Ta en time-out

Ibland blir temprarna uppvärmda och det är bara för svårt att fortsätta en diskussion utan att det blir ett argument eller en kamp. Om du känner dig själv eller din partner börjar bli för arg för att vara konstruktiv eller visa några destruktiva kommunikationsmönster, är det okej att ta en paus från diskussionen tills du är båda avkyld. Ibland innebär bra kommunikation att du vet när du ska ta en paus.

Ge inte upp

Medan du tar en paus från diskussionen är det ibland en bra idé, kom alltid tillbaka till det. Om du både närmar dig situationen med en konstruktiv attityd, ömsesidig respekt och en vilja att se den andras synvinkel eller åtminstone hitta en lösning, kan du göra framsteg mot målet om en lösning på konflikten. Om inte det är dags att ge upp relationen, ge inte upp kommunikationen.

Be om hjälp om du behöver det

Om en eller båda har problem med att vara respektfull under konflikten eller om du har försökt lösa konflikter med din partner på egen hand och situationen inte verkar förbättra, kan du dra nytta av några sessioner med en terapeut. Parrådgivning eller familjeterapi kan hjälpa till med förändringar och undervisa färdigheter för att lösa framtida konflikter. Om din partner inte vill gå, kan du fortfarande ofta dra nytta av att gå ensam.

tips:

  1. Kom ihåg att målet med effektiva kommunikationsförmåga bör vara ömsesidig förståelse och hitta en lösning som gynnar båda parter, inte "vinna" argumentet eller "vara rätt".
  2. Detta fungerar inte i alla situationer, men ibland (om du har en konflikt i ett romantiskt förhållande) hjälper det att hålla händerna eller förbli fysiskt anslutna när du pratar. Detta kan påminna dig om att du fortfarande bryr dig om varandra och generellt stöder varandra.
  3. Tänk på att det är viktigt att vara respektfull för den andra personen, även om du inte gillar deras handlingar.
  4. Här är en lista över vanliga ohälsosamma sätt att hantera konflikter . Gör du några av dessa? Om så är fallet kan dina dåliga kommunikationsförmåga orsaka ytterligare stress i ditt liv.
  5. Tror du har det här under kontroll? Ta vår Assertiveness quiz och ta reda på!