Lär dig hur man förlåter och flyttar vidare

Även om förlåtelse ger många fördelar , särskilt för "förlåtaren" att förlåta är inte alltid lätt. Faktum är att många som vill släppa ilska och förlåta stumpar med frågan om hur man förlåter. Medan alla kan ha ett unikt perspektiv på hur man förlåter, har följande strategier visat sig vara effektiva för en mängd människor.

Uttryck dig själv

När man tänker på hur man förlåter någon, kan det eller inte hjälpa till att uttrycka dina känslor för den andra personen. Om förhållandet är viktigt för dig och du vill behålla det, kan det vara mycket användbart för dig att berätta för den andra personen - på ett hotande språk - hur deras åtgärder påverkat dig (se den här artikeln om konfliktlösning för tips). Om personen inte längre är i ditt liv, om du vill avbryta relationen eller om du har anledning att tro att saker kommer att bli mycket värre om du tar itu med situationen direkt, kanske du bara vill skriva ett brev och riva det upp (eller bränn det) och fortsätt. Det kan fortfarande bidra till att uttrycka dina känslor i ord som ett led i att släppa taget . Människor behöver inte veta att du har förlåtit dem. förlåtelse är mer för dig än för den andra personen.

Leta efter det positiva

Tidsskrift om en situation där du blev skadad eller felaktig kan hjälpa dig att behandla vad som hände och gå vidare; Hur du skriver om det och vad du väljer att fokusera på kan dock göra skillnaden i hur lätt det blir att förlåta.

Forskning visar att journaling om fördelarna du har fått från en negativ situation - istället för att fokusera på de känslor du omger händelsen eller skriva om något som inte är relaterat - kan faktiskt hjälpa dig att förlåta och gå vidare lättare. Så plocka upp en penna och starta journaling om silverfodret nästa gång du hittar någon som regnar på din parade, eller fortsätt en tacksam tidskrift och förlåt lite varje dag.

Odla empati

Medan du inte behöver hålla med vad den andra personen gjorde för dig, när du arbetar med hur man förlåter, hjälper det ofta att sätta sig i den andras skor. Forskning har visat att empati, särskilt med män, är förknippad med förlåtelse och kan göra processen lättare. I stället för att se dem som "fienden", försök förstå de faktorer som de hade att göra med. Gick de igenom en särskilt svår tid i sina liv? Har du någonsin gjort liknande misstag? Försök att komma ihåg den andra människans goda egenskaper, antar att deras motiv inte var avsiktligt att ge dig ont (om du inte har tydliga indikatorer på annat sätt), och det kan vara lättare att förlåta dig.

Skydda dig själv och flytta på

En av mina favoritklichéer är: "Första gången, skäm dig över dig; andra gången, skäm på mig. " Ibland är det svårt att förlåta om du känner att förlåtelse lämnar dig öppen för framtida upprepningar av samma negativa behandling. Det är viktigt att förstå att förlåtelse inte är detsamma som att bekräfta den förolämpande åtgärden, och det är OK (och ibland viktigt) att inkludera självskyddande planer för framtiden som en del av din förlåtelse. Om du till exempel har en medarbetare som ständigt stjäl dina idéer, förtalar dig framför gruppen eller sladdar om dig kan sådant pågående negativt beteende vara svårt att förlåta.

Faktum är att förlåtelse av någon som ständigt skadar dig inte alltid är en bra idé för din emotionella hälsa. Men om du gör en plan för att hantera beteendet med mänskliga resurser, gå till en annan avdelning eller byta jobb för att komma ur den negativa situationen, släppa din ilska och försöka förlåta kommer att ge fördelarna med förlåtelse utan att öppna upp dig att ytterligare missbruka. Du behöver inte hålla ett våld för att skydda dig själv.

Få hjälp om du behöver det

Ibland kan det vara svårt att glömma det förflutna och förlåta, särskilt om de förekommande handlingarna pågick eller var traumatiska.

Om du fortfarande har svårt att veta hur man förlåter någon som har skadat dig på ett betydande sätt kan du få bättre framgång med att arbeta med en terapeut som kan hjälpa dig att arbeta genom dina känslor på en djupare nivå och personligen stödja dig genom processen.

När du har skadat kan det vara svårt att räkna ut hur man förlåter. Dessa strategier bör vara till hjälp i din resa att släppa taget och släppa ut stressen från det förflutna.

källor:

McCullough ME, Root LM, Cohen AD. Att skriva om fördelarna med en interpersonell överträdelse underlättar förlåtelse. Journal of Consulting Clinical Psychology , oktober 2006.
Toussaint L, Webb JR. Könskillnader i förhållandet mellan empati och förlåtelse. Journal of Social Psychology December, 2005.