Förbättra ilskningskontroll i ADD-relationer

Med din partners hjälp kan du hantera dina negativa känslor

Personer med ADD tenderar att enkelt visa sina känslor. De har ofta svårt att hantera sina känslor, särskilt när det gäller svåra känslor som ilska . När en person har problem med att övervaka hans humör och reglera sina känslor, kan han bli frustrerad ganska snabbt, vara korthärdad, snäll och oförutsägbar.

Svårighetsreglerande känslor i kombination med problem med impulskontroll kan leda till några större uppblåsningar.

Detta kan uppenbarligen skapa mycket stress och skadade känslor i relationer, eftersom partnern / makan till ADD-individen ofta är den som bär bruna av dessa utbrott. Många partner känner att de går på äggskal i relationen eftersom de inte vet när nästa utbrott kommer att inträffa.

Tips för att få kontroll över din ilska

  1. Det första steget är att erkänna att ilska är ett problem för dig. Ta ansvar för att äga detta problem. Om du har fallit i mönstret för att skylla din partner eller andra för din ilska, gör ett medvetet försök att sluta göra detta. I stället sitta ner tillsammans med din partner när du både har ett bra humör och en öppen sinnesstämning och pratar. Lös problemet på ett icke-dömande, lösningsfokuserat sätt.
  2. När du väl har erkänt att du har gjort misstag, kommer du troligen att känna att du har orsakat smärta mot din partner. Kommunicera dina känslor till din partner. Säg att du är ledsen och accepterar förlåtelse. Fortsätt tillsammans med planen för att förbättra relationen.

  1. Bli mer medveten om tider du kommunicerar med sarkasm. Sarkasm är ett arg och övertygande sätt att interagera med andra. Förstå att bittra kommentarer är skadliga och gör en avsiktlig insats för att uttrycka dina känslor på ett mer lämpligt sätt. Prata öppet med din partner om detta. Om din partner har varit på mottagaränden av din sarkasm, kommer han eller hon sannolikt att ha mycket att säga om denna fråga. Om sarkasm slår in i dina konversationer, ska din partner påpeka det direkt. Be om ursäkt och fortsätt att arbeta för att eliminera sarkastiska kommentarer.

  1. Gör en lista med triggers som tenderar att avstyra känslor av ilska. Att bli mer medveten om dessa triggers hjälper dig att ingripa och sätta bromsarna på tidigare innan dina känslor är så starka att du når fram till ingen återvändo. Var medveten om de miljöfaktorer som kan hindra din självkontroll, som trötthet, hunger, överbelastning av stimulans etc.

  2. Det är också viktigt att bli mer medveten om de fysiska tecknen på din ilska. Har du en tendens att klämma din käke som ilska börjar bubbla? Känner du att ditt hjärta slår snabbare? Blir din andning mer grund och snabb? Börjar ditt ansikte bli varmt? Brinner dina öron? Vad är de kroppsliga signalerna som ilska är eskalerande? När du känner dessa reaktioner i din kropp, kommer de att signalera att det är dags att gå iväg och dekomprimera.

  3. Stoppa och ta ett djupt andetag ... eller faktiskt ta flera långsamma, djupa andetag. Andas djupt från buken (inte bröstet) och andas sedan hela vägen tills dina lungor är tomma. Lär dig och öva ytterligare avslappningstekniker som meditation och långsamt räkna till tio som hjälper dig att återfå kontrollen över dina känslor innan de blir omanagliga.

  4. Lär dig att känna igen känslor som kan ligga bakom din ilska. Ibland när vi reagerar i ilska finns det faktiskt andra mer sårbara känslor som vi känner som förlägenhet, smärta, frustration, besvikelse eller sorg. Att uttrycka ilska kan känna sig säkrare än att bearbeta dessa svårare känslor, men om vi inte tar itu med dessa andra känslor fortsätter de att vara upplysta och olösta.

  1. Ibland kan stimulanter bidra till irritabilitet. Om du är orolig kan det vara ett problem för dig, kontakta din läkare.

  2. Sist men inte minst, se till att både du och din partner är involverade i behandlingen för din ADHD. När du är medveten om hur ADHD kan påverka ditt förhållande , är du mer lämplig att följa med alla rekommenderade behandlingsmetoder. Du är också mer benägna att utveckla och genomföra framgångsrika strategier för att hantera, kommunicera och relatera till varandra.

Läs mer om:

Källa:

> Michael T. Bell. Du, din relation och din ADD. New Harbinger Publications, Inc. 2002.