Jerrys sluta röka historia

"Det finns alltid anledning till att du måste fortsätta röka ..."

Jag var din typiska midwestern kid på sjuttiotalet. De visade alla oss bilder av sjuka lungvävnader och berättade om farorna med rökning. Jag kommer ihåg stadigt att sitta i en av hälsoklasserna och säga att jag aldrig skulle röka en cigarett. Den lungvävnaden såg ut som schweizisk ost och det var inte önskvärt att ha.

Vad som höll på att ske var något helt annorlunda.

Jag hängde med min "coola" äldre syster en dag och hon rökade. Hon såg att min nyfikenhet var piqued. Hon fortsatte sedan att fråga mig om jag ville lära mig att röka. Jag tänkte inte på den schweiziska ostlungvävnaden och vid 14 år gjorde ett livsförändringsbeslut. "Säkert" sa jag. Jag ville vara "cool" som henne.

Jag kommer ihåg det som om det var igår när jag blev så yr av det, men jag bestämde mig för att förbli cool om det. I efterhand inser jag att vi inte var så coola och ännu mindre kloka på situationen. Men jag visste hur jag röka nu och det verkade inte så hemskt som lärarna i skolan sa. Vad var det för fel med att röka? Jag antar att nikotin skymde min dom från början.

Den dagen gick jag till affären och köpte min första cigarettpaket. Jag var redan 6'2 "och blev inte ifrågasatt om min ålder. Cigaretter var billiga då och även en tonåring kunde ha råd med dem. Jag började röka ett paket om dagen.

I början rökade jag för att jag ville. Då blev det en vana. Innan mycket lång, kanske sex månader, var jag beroende av. En nybörjare i gymnasiet som redan var hakad. Men jag hade gott om tid att sluta. Kanske efter gymnasiet.

En sak som hände är att jag skulle köpa olika märken hela tiden.

Först försöker många ut för att ta reda på vad jag gillade bäst. Men då utan att förstå det smakade ingen av dem så bra. Det tog bara 22 år för företagen att göra en som hade en smak som var bra. Men då hade det ingen roll hur det kom så länge det hade nikotin.

Det finns alltid anledning till att du måste fortsätta röka, och här är min lista:

Det finns alltid en stressig händelse som kommer att hålla dig tillbaka till Nicodemon . Efter några misslyckade försök att försöka sluta röka insåg jag att det var ett allvarligt problem. Men hur man gör det utan lidande.

En livsbyte händelse inträffade som slutade min rökning karriär. Jag föll ner en trappa. Det är roligt på tv men hemskt när det händer. En ryggkotor var splittrad och kirurgi skulle vara nödvändigt. I vårdskolan lär de dig att rökare inte gör lika bra med anestesi och man bör sluta röka om man har kirurgi. Det gjorde jag inte. Jag skar tillbaka till en halv pack om dagen. Det var det bästa jag kunde göra. Den 12/21/05 klockan 10 hade jag min sista rök ... Jag hoppades. Nästa morgon gick jag in för operation.

Jerrys avslutade berättelse fortsatte ...

Jag vaknade och upptäckte att jag hade ett andningsrör kirurgiskt placerat i min hals och på en ventilator. Jag hade också ett matningsrör i min buk för att ge mig näring. Någonting var hemskt fel.

Jag insåg att jag var i ICU som det är där jag jobbar. Men det var jag vid 39 år gammal kämpar för mitt liv. Efter operationen gick jag in i det som kallas respiratorisk nöd.

Vad det betyder är att lungorna inte kan följa efter syrebehovet och avlägsnandet av koldioxid. När alltför mycket CO2 kommer in i blodet blir det svårare att andas och du börjar andas snabbt för att hjälpa din kropp ut. Jag krävde en mekanisk ventilator i 37 dagar. Jag gick också till chock på grund av all stress på kroppen.

Jag började vakna upp om dag 35 för kanske en timme eller två i taget. Du hör om de första 2 veckorna är helvete och heckveckor. Jag somnade för dem. Min partner gick in och insåg att jag var vaken och kände igen honom för första gången på över en månad. Det tog en dag eller två för mig att inse allt som hade hänt. Vad är galet är att jag ville ha en cigarett.

Det tog över två månader för mig att släppas från sjukhuset. Som sjuksköterska själv visste jag att ingen sjuksköterska skulle ge mig en cigarett och en lättare att få en efter det jag hade gått igenom. Så jag avgick till det faktum att jag hade slutat röka.Min familjemedicinare informerade mig om att mina lungor var i dålig form efter 25 års rökning. Han sa att han skulle approximera med 2 år att jag skulle ha emfysem om jag inte slutade. Min partner sa att han skulle slå en vakuumslang ner i halsen om jag ville komma ihåg vad som var på en ventilator var som. Han var där 68 av mina sjukdomars 69 dagar, så han kan komma undan med att säga det.En sak som är mycket viktigt att komma ihåg är att fysisk avstängning inte är så illa som att lära sig att leva utan att röka . Jag har ett stressigt jobb och jag brukade röka som ett sätt att komma undan stressen. Du måste lära dig hur man hanterar livets upp och ner utan rök. Du kommer in i en kamp med din älskade och du måste hantera att du är sårad eller arg. Du har en dålig tid på jobbet, och du lär dig hur du hanterar det utan att röka. Men du lär dig.

Jag ville alltid lära mig att meditera. Den praxis jag använder mest kallas " mindfulness of breathing ". Jag gjorde det som rökare, men det är mycket lättare som icke rökare. Det hjälper mycket att hålla mig lugn. Jag kommer också till rökningstoppet och lägger varje gång på bordet. När jag började det var det flera gånger om dagen, men killarna fortsatte att berätta att jag kom och postade, oavsett vad jag kände. De lärde mig hur man ska leva utan nikotin, en dag i taget.

Den här semestern har jag påminnit mig om vad som hände på julen. Jag var på full livsstöd med en ventilator, mediciner för att hålla mitt blodtryck upp, hjärtritmen stabil och i sömn. I julen var jag rökfri och vaken.

Jag har ett litet märke på min hals från där trakeotomi-röret var.

Jag visar det som ett levande undervisningsverktyg till patienter och deras familjer nu vad det är att ha en av dem och vilken återhämtning som är inblandad.

På julnatt hade jag två patienter som jag hjälpte mig att lugna ner utan droger genom att visa dem och berätta för min historia. Så den gåva jag fick var en gåva att kunna hjälpa andra genom en turbulent tid. Och det är alltid ett privilegium att ta djupt andetag och jag tar det inte för givet.

Publicerad: 1-15-2006