Hur man läker från sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Lär dig hur du accepterar vad som hände och fortsätt

Sexuella trakasserier är inte bara pinsamt och obekväma för offren, det kan vara förödande för dem också. Faktum är att sexuella trakasserier kan få ett offer att uppleva allt från depression och ångest till skam, skuld och självkänsla. Om du har upplevt sexuella trakasserier på jobbet finns det ett antal saker du kan göra för att läka av erfarenheten.

Men det kommer att ta lite arbete.

Vad lagen säger om sexuella trakasserier

Ett av de första stegen i att övervinna sexuella trakasserier är att erkänna vad som hände med dig och erkänna att det var fel. Faktum är att sexuella trakasserier är ett så allvarligt problem att det regleras av lagen. Exempelvis säger US Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) att det är emot lagen att trakassera en person på grund av den persons kön. Det är också mot lagen att göra ovälkomna sexuella framsteg, begära sexuella förmåner, röra någon olämpligt, göra sexuella anmärkningar, delta i sexuellt mobbning och dela sexuellt offensiva skämt. I grund och botten är allt sexuellt i naturen som skapar en fientlig arbetsmiljö betraktad som sexuella trakasserier.

Dessutom är sexuella trakasserier inte begränsat till man-till-kvinnligt missbruk trots att det är den vanligaste formen av trakasserier. Kön-till-kvinnlig sexuella trakasserier , sexuell trakasserier mellan män och kvinnor och sexuella trakasserier för kvinnor och män äger också rum och är emot lagen.

Medan lagen inte vanligtvis gäller för enskilda händelser av retan eller förhandsbesked, blir det trakasserier när det skapar en giftig arbetsmiljö eller när det leder till negativa anställningsvillkor, såsom att bli avfyrade eller reprimanderade på grund av sexuella trakasserier.

Hur sexuella trakasserier påverkar offer

Medan varje person hanterar trauman av sexuella trakasserier annorlunda, om du har blivit utsatt för sexuella trakasserier, kan du börja känna dig chockad och sedan flytta till förnekelse.

Dessa svar är normala och följs vanligen av känslor av viktimisering, vilket kan leda till låg självkänsla. Dessutom kan ditt svar vara så signifikant att du kanske ens har problem med att fungera från dag till dag. Nyckeln är att lösa problemet eller lämna arbetsmiljön.

Det är inte heller ovanligt att offer för sexuella trakasserier har svårt att sova, stiga upp på morgonen, äta, träna eller göra någonting som de brukade betrakta roligt. Andra symptom som sexuella trakasserier kan leda till kan vara huvudvärk, koncentrationsproblem, glömska, magproblem och förhöjt blodtryck. Du kanske också känner dig svekad, arg, maktlös, hopplös och out of control. Och i extrema fall kan offer uppleva depression, ångest och tankar om självmord.

Tips om läkning från sexuella trakasserier

Att gå vidare efter att ha sexuellt trakasserat på jobbet kan verka som en skrämmande uppgift. Du kan känna dig fast eller hopplös om din situation. Men med lite arbete och lite yttre rådgivning bör du kunna förstå din erfarenhet, läka av det och gå vidare. Här är några steg varje offer måste ta för att läka av sexuella trakasserier.

Tips för vänner av offer för sexuella trakasserier

Om du har en vän eller en familjemedlem som hanterar efterföljden av sexuella trakasserier, kanske du vill hjälpa, men vet bara inte var du ska börja. Att bara vara där för att lyssna och vara stödjande är ofta allt som krävs.

Du behöver inte fixa saker för din vän, och du behöver inte erbjuda sage råd. Din viktigaste roll är att vara tålmodig med vad hon går igenom och stödja henne där du kan. Hon behöver veta att hon är säker med dig och att du tror på henne. Du kan också påminna henne om att trakasserier inte var hennes fel. Här är en lista med ytterligare tips för när du interagerar med din vän:

Kom ihåg att inte döma henne. Försök att förstå hennes känslor och erbjuda stöd. Var där för henne när du kan och uppmuntra henne att prata med andra också.

Uppmuntra henne att hålla kontakten . Det värsta du kan göra är att bli isolerad eller spendera mycket tid ensam. Medan det är vanligt att något offer för trakasserier dra sig tillbaka från andra, är det inte till hjälp för henne att läka. Nudge henne för att hålla kontakten med dig och andra människor.

Respektera hennes gränser och ge henne utrymme om hon behöver det. Kom ihåg att hennes gränser blev brutna när hon blev sexuellt trakasserad så hon kommer sannolikt att slåss ganska svårt att utveckla nya. Tillåt henne friheten att göra det. Kör inte henne med uppmärksamhet eller hjälp.

Låt henne läka i sin egen takt . Rusa inte henne eller försök att fixa saker för henne. Alla läker till olika priser. Försök att vara tålmodig om hon tar längre tid för att komma över sin erfarenhet än du tror att hon borde.

Stötta hennes beslut, även om du inte håller med dem . Det är mycket viktigt att din vän gör sina egna beslut. Hon behöver utrymme och kontrollen tar tillbaka sitt liv på sina villkor. Medan det är bra att lägga fram förslag, försök inte att kontrollera henne eller berätta vad hon ska göra.

Ett ord från

Att hantera trauma av sexuella trakasserier är något som inte bör släckas eller ignoreras. Det är viktigt att du utforskar dina underliggande känslor och hitta hälsosamma sätt att hantera dessa känslor. För många gånger försöker människor att känna sina känslor med andra saker som upptagen jobb eller mat. Vissa kommer till och med att tillgripa droger och alkohol för att bedöma smärtan och glömma under en tidsperiod. Men dessa är inte hälsosamma sätt att hantera. Om du upptäcker att du inte kan utveckla goda hanteringsförmågor på egen hand, var noga med att fråga din läkare om rekommendationer till en ansedd rådgivare. Kom ihåg att det inte är ett tecken på svaghet att få rådgivning. Det är faktiskt ett tecken på visdom och mod.

> "Fakta om sexuella trakasserier", US Equal Employment Opportunity Commission, https://www.eeoc.gov/eeoc/publications/fs-sex.cfm

> "Sexuella trakasserier", våldtäkt, missbruk och incest nationellt nätverk, https://www.rainn.org/articles/sexual-harassment