Prozac för panikstörning

Hur det fungerar, försiktighetsåtgärder och biverkningar

Om du har panikstörning, kommer du sannolikt att behandlas med antidepressiv medicinering. Ett populärt antidepressivt medel som används för att behandla panikstörning och andra tillstånd är Prozac (fluoxetin).

Förstå Prozac

Prozac är varumärkesnamnet för läkemedelsfluoxetin, ett läkemedel som tillhör en klass av antidepressiva medel som kallas selektiva serotoninåterupptagningsinhibitorer ( SSRI ).

SSRIs blev först tillgängliga i USA på 1980-talet och blev snabbt den vanligaste förskrivna typen av antidepressiva läkemedel . På grund av effektivitet, säkerhet och begränsade biverkningar av SSRI, fortsätter deras popularitet att växa. Att vara den första SSRI som introducerades i USA är Prozac det mest kända och föreskrivna antidepressiva läkemedlet.

Läkare ordnade initialt Prozac för att behandla depression . Forskningen har dock visat att den kan behandla en mängd mentala och medicinska tillstånd. För närvarande används Prozac för att behandla en stor depressiv sjukdom, bipolär sjukdom , ätstörningar , kronisk smärta, migrän, irritabel tarmsyndrom och ångestsjukdomar , inklusive tvångssyndrom , panikstörning och agorafobi .

Hur Prozac behandlar panikstörning

Prozac stabiliserar dina serotoninnivåer, en naturligt förekommande kemikalie i hjärnan som är kopplad till hur vi reglerar våra humör.

Människor med humör och ångestsjukdomar har en obalans av serotonin. Som en SSRI arbetar Prozac med att påverka serotonin genom att hämma dess absorption i nervceller i hjärnan. Genom att balansera serotonin kan Prozac hjälpa till med att lindra ångest och öka humöret. Prozac kan också bidra till att minska svårighetsgraden av symtom på panikstörningar och hjälpa till med att minska symtomen på vissa vanliga samverkande tillstånd , såsom depression eller irritabel tarmsyndrom (IBS).

Vanliga biverkningar

Prozac har potential för biverkningar, som ofta varierar för olika människor. Några av de vanligaste biverkningarna är:

Många människor upplever biverkningar som senare avtar eller blir mindre störande. Observera att dessa endast är några av de biverkningar som kan uppstå när du tar Prozac. Rådfråga din läkare om du upplever några biverkningar som blir oanvändbara eller inte går iväg. Din läkare kommer att behöva övervaka din reaktion på din medicin, speciellt när du börjar med Prozac eller när du justerar dosen.

Sällsynta biverkningar

Som med alla mediciner finns det potential att uppleva en allergisk reaktion mot Prozac. Kontakta din läkare omedelbart om du får någon av följande sällsynta biverkningar:

Hur snabbt Prozac fungerar

Förvänta dig inte att Prozac omedelbart får dig att må bättre.

Förbättringar ses ofta dagar till veckor efter start av Prozac, men det kan faktiskt ta upp till flera månader innan du upplever full effekt. Försök ge din medicin en tid innan du bestämmer om det hjälper dig.

Stoppar Prozac

Sluta plötsligt sluta ta din recept. Även om Prozac är långverkande och tenderar att avta sig, kan avbrytande av det på egen hand leda till abstinenssymptom, till exempel ökad ångest och irritabilitet, huvudvärk, förvirring och ljushet. Dessutom kan dina panikstörningssymtom förvärras om du plötsligt slutar ta din medicinering.

Din dos av Prozac kan gradvis och säkert minskas med din läkares vägledning.

försiktighetsåtgärder

Det finns flera försiktighetsåtgärder med Prozac, inklusive:

Ett ord från

Informationen som tillhandahålls här är helt enkelt en översikt över användningen av Prozac för panikstörning. Denna information omfattar inte alla potentiella variabler, inklusive eventuella biverkningar, försiktighetsåtgärder och kontraindikationer. Tala alltid med din medicinska leverantör om eventuella frågor och bekymmer du kan ha om ditt recept.

> Källor:

> Medline Plus. Fluoxetin. American Society of Health-System Pharmacists, Inc. US National Library of Medicine. Uppdaterad 15 augusti 2017.

> Silverman HM. Pillboken . 15: e upplagan. New York, NY: Bantam Books; 2012.