10 saker att sluta göra om du är stressad

Är du sabotera dig själv? Så här stoppar du

Många av stressorerna vi står inför i livet är inte under vår kontroll. Våra svar på dessa saker kan emellertid få stor inverkan på våra stressnivåer . Dessutom har många av de tankar vi har och handlingar vi tar när vi stressas kunna bidra till våra problem genom att intensifiera de redan negativa känslorna vi kan ha. Därför är det klokt att titta på vad vi kan kontrollera, sluta göra saker som fortsätter och förvärrar våra stressnivåer och fokuserar på vad vi kan göra för att hjälpa oss att känna oss mer avslappnade. Följande är 10 dåliga vanor som vanligtvis görs av personer under stress som gör saken värre.

1 - Stoppa Ruminating

Frank Lee / Moment / Getty Images

Vi står alla inför saker som orsakar stress. Det är naturligt att tänka på dessa stressorer för att se vad vi kan göra för att bättre förstå situationen så att vi kan ändra det. Men ibland kan vi glida in i en typ av tänkande som är oproduktivt, alltför negativt och gränsar till obsessiva. Denna typ av tänkande är känt som "rubbning ". När vi faller för rovdjur intensifierar vi den stress vi känner redan genom att fokusera på det negativa och ständigt återuppliva det. När vi befinner oss i det här mönstret tänker vi mer på vad som gick fel än vad vi kan göra för att fixa saker.

Rumination är vanligare än du kanske tror. Enligt en undersökning på denna sida, till exempel, finner ungefär 70 procent av läsarna sig ganska ofta, och endast cirka 5 procent tycker att de kan låta sakerna gå omedelbart.

Rumination kan bli en vana. Den goda nyheten är att vanor kan brytas, även tankegångar. Lär dig mer om rominering och dess roll i ditt liv och se vad du kan göra för att sluta rycka .

2 - Sluta förlora sömn

Frederic Cirou / PhotoAlto Agency RF Samlingar / Getty Images

Många saker bidrar till våra stressnivåer, men sömnlöshet är en faktor som ger en större inverkan än vi kan inse. När vi inte får tillräckligt med sömn, är vi inte bara mer reaktiva på stress, men vår kognitiva funktion är inte så skarp, vilket kan bidra till misstag som orsakar en ångest.

Stress kan också påverka vår förmåga att få kvalitet sömn. Men genom att träna bra sömnhygien, som att undvika att använda tv eller datorer före sängen, gå och lägga samma tid varje natt och mörka rummet kan du få bättre sömn.

3 - Sluta äta skräp

Jesse Morrow / Stocksy United

Vad du äter kan påverka hur du känner. Precis som förlorad sömn kan påverka din reaktivitet, så kan fel diet. Om du någonsin kraschat från en koffeinhög eller en sockerhopp, vet du redan instinktivt detta.

Stress kan också påverka vad du längtar efter och leder till emotionell ätning . Detta kan ge en ännu större utmaning för de som stressas och försöker äta bättre, men det kan (och borde) göras! Läs mer om förhållandet mellan: stress och dina ätmönster och hur du byter dina vanor, om det behövs .

4 - Sluta luta på frenemier

Axl Images / Cultura / Getty Images

Relationer kan vara fantastiska källor till stressavlastning. När vi upplever tider av stress, kan det emotionella stödet, de hjälpsamma resurserna och den stabilitet som vänner tar med oss ​​vara en bra buffert mot de utmaningar vi står inför.

Dessutom söker många människor sig själva till relationer mest när de är stressade. Detta svar, som det mer allmänt diskuterade kamp-eller-flyg-svaret, kan hjälpa oss att möta våra behov när vi upplever stress. Detta svar ger oss möjlighet att ansluta till andra och dela stöd.

Med detta sagt kan stressen i ett konfliktförhållande ta en tung avgift på din hälsa och välbefinnande. Förhållanden som ibland är stödjande och ibland oförutsägbart konfliktdrabbade kan vara särskilt svåra eftersom det finns en underliggande känsla av osäkerhet och spänning.

På grund av detta är det mycket viktigt att inte bara veta när man ska släppa ett giftigt förhållande utan att veta hur man ska hålla alla relationer i ditt liv så hälsosamt som möjligt.

5 - Sluta överbelasta ditt schema

Multi-bits / Stone / Getty Images

När vi är upptagna, kan vi, även om schemat fylls med spännande saker, känna sig mer stressade, helt enkelt från brist på stillestånd. Om schemat är knutet till stressiga eller onödiga aktiviteter blir det ännu mer avtappning. Att lära sig att säga nej till krav på din tid och skära ut saker i ditt liv som stressar dig är bra strategier för att odla inre fred.

6 - Stoppa dina kognitiva snedvridningar

Bildkälla / Getty Images

Tänkande mönster kan vara vanliga, och vad du vanligtvis tänker på färger din värld och bidrar till dina stressnivåer. Detta kan vara bra nyheter om dina tankemönster har en optimistisk böjd; Det kan vara ganska skadligt om dina tänkande mönster tenderar mot det negativa. Eftersom stressresponsen utlöses av upplevt hot kan en inställning som maximerar negativet leda till att vi oftare känner sig hotad och därför stressad.

7 - Sluta släcka träning

Francesco Corticchia / E + / Getty Images

Övning kan hjälpa dig att känna mindre stressad på kort sikt och bygga din motståndskraft mot stress på lång sikt. Många människor vet det här, men har svårt att gå regelbundet av soffan, särskilt när de är stressade eller för upptagna för att komma soffan i första hand. Det är ironiskt att ibland när vi mest dra nytta av träning, det är det sista vi vill göra.

8 - Stoppa negativitet

Morsa Images / DigitalVision / Getty Images

När vi inte har kontroll i en situation, är vi mer benägna att känna stress. Och intressant känner vi oss ibland att vi har mindre kontroll än vad vi faktiskt har! Att erkänna de val vi har - även om de inte är de val vi önskar vi hade - kan hjälpa oss att känna sig mer bemyndigade, optimistiska och mindre offer för omständigheter.

9 - Sluta sakna möjligheter

Westend61 / Getty Images

När stressas kan vi ofta känna sig besegrade eller tröttna i kampen och missa möjligheter att ta ansvaret för en situation. Andra gånger kan vi möta besvikelser eller personliga misslyckanden och försumma att fortsätta att försöka, vilket gör det som kan vara ett tillfälligt bakslag i något mycket större. Att utveckla en optimistisk attityd kan inte bara hjälpa dig att känna dig lyckligare och mer tacksam för vad du har, det kan hjälpa dig att se möjligheter du annars skulle missa om du fokuserar främst på de saker som stressar dig.

10 - Ignorera inte din stress

Ascent Xmedia / Taxi / Getty Images

Människor gör ofta inte stressen på ett proaktivt sätt tills de känner sig överväldigade av det, och ofta brukar de vara aktiva istället för att vara aktiva, vilket inte alltid leder till det bästa beslutsfattandet. Stresshantering är en pågående process, inte en engångsakt. Det är viktigt att ha en övergripande stresshanteringsplan som omfattar att inte bara klippa ut stressorer och hantera stress som du känner, men är faktiskt fortfarande medveten om stressen du upplever och inte låter dina stressnivåer bli för höga.

Om du känner dig stressad för mycket av tiden är det en bra idé att skapa en plan för hantering av stress innan dina stressnivåer skapar uppenbara hälsoproblem. Du kan använda resurserna på denna sida för att skapa en sammanhängande stresshanteringsplan som innehåller kortvariga stressavlastare, långsiktiga motståndskraftbyggare och en grundläggande utbildning i stress.

Om dina stressnivåer är ohälsosamma och du känner att du behöver mer stöd och resurser, överväg att få hjälp.