En dag i en ex-rökares liv: Två veckor rökfria

Ett fiktivt konto om två veckor rökfritt

Det fiktiva kontot nedan, skrivet i den första personen, beskriver vad en ny ex-rökare kan känna vid två veckor rökfri, både fysiskt och emotionellt.

*****

Jag vet inte var jag fick den här tanken, men tidigare tänkte jag alltid att om jag bara kunde sluta röka i 10 dagar skulle jag ha det lickat. I dag markerar 14 dagar sedan min sista cigarett , och jag har lärt mig så mycket om återhämtning från nikotinberoende på den tiden.

Jag förstår nu att läkning kommer gradvis. Precis som jag lärde mig att associera varje aktivitet i mitt liv med cigaretter , förstår jag att jag måste öva med att göra dessa aktiviteter utan en cigarett för att åter träna min hjärna.

Ta morgon, till exempel. Det första jag tänker på när jag vaknar är kaffe ... och en cigarett. Vid två veckor känner jag mig fortfarande starkt med att röka första på morgonen (och andra gånger under dagen), men begäret är inte så skarpt som det var under den första veckan.

Ändra min rutin

Jag har ändrat min morgonrutin, vilket tycks hjälpa till. I stället för att vänta på att kaffet ska bryggas, får jag nu kaffe och börjar duscha. Så snart jag handduk, slår jag på en nikotinplåster . När jag dricker mitt kaffe har edginessen lättat upp och jag kan sluta förbereda min dag med lite eller inget obehag.

Jag har surfar på internet och letar efter information om rökavbrott och har kommit över ett forum för personer som slutar med tobak.

Jag är inte en gruppstöd, men jag måste säga att läsning (och inläggning) har styrkt min beslut om tusen procent. Att veta att andra känner på samma sätt som jag är, för att inte tala om all utbildning och praktiska tips om hur man hanterar nikotinuttagning, tror jag att jag bara skulle kunna sluta för gott.

Rökningstopp är en process, inte en händelse.

Att läsa uttalandet ovan på forumet var ett riktigt glödlampa för mig. Istället för att känna mig besegrad, eftersom jag fortfarande vill ha cigaretter vid två veckors rökfrihet, har jag lärt mig att det är normalt att känna sig så och varje rökfri dag är ett stort steg mot permanent helande.

Den nya kunskapen har gjort det möjligt för mig att koppla av och ta saker en enkel dag i taget . Och när jag talar om tid spenderar jag mycket på forumet, men jag ser det som en produktiv investering i min återhämtning. Att ansluta till andra som slutar hjälper verkligen mig just nu.

Några av de förändringar jag har märkt på 14 dagar är rökfria:

Ikväll går jag ut på middag för att fira tvåveckorsmärket. Jag kommer inte att dricka något vin med min måltid eftersom det är en stor utlösare att röka för mig, och jag vill inte driva det med alkohol här snart. Jag kommer att ha vad jag vill äta men, och kanske till och med splurge på efterrätt.

Jag vet att jag inte är ute av skogen än, men jag börjar inse att jag inte är svagvilad. Jag är beroende av ett kraftfullt läkemedel ( nikotin ).

Återhämtning kräver tålamod att lära sig att ändra förhållandet jag hade med att röka och öva att leva utan det. Om jag gör så länge som det tar för mig att läka, blir jag fri. Det är mitt mål, och jag börjar tro att jag kan uppnå det!

S ee också: En dag i en ex-rökares liv: Avsluta dagen