Fysiska symptom på panikstörning och ångest

Ångest och panikstörningar kan orsaka intensiva fysiska problem

Människor som diagnostiserats med ångest eller panikstörning upplever ofta obehagliga fysiska symptom. Panikattacker präglas av svettning, accelererad hjärtfrekvens, skakningar och skakningar. Med tanke på svårighetsgraden av dessa fysiska symptom är det inte förvånande att många med panikstörning söker akutvård. På grund av tillståndets komplexitet, brett spektrum av symtom och dess likheter med andra sjukdomar, är panikstörning ofta feldiagnostiserad i akutrum.

Nedan följer en sammanfattning av vanliga fysiska symtom och samverkande tillstånd i samband med panikstörning och ångest:

Bröstsmärta

Bröstsmärta är ett av de mest skrämmande fysiska symptomen på panikattacker. Detta är också det symptom som oftast skickar panikstörning som drabbas av akuten. När bröstsmärta uppträder under en panikattack är det inte ovanligt att personen tror att de upplever en medicinsk nödsituation, till exempel hjärtinfarkt.

Lyckligtvis är panikattacker vanligtvis inte livshotande. Dock är endast en läkare eller annan medicinsk professionell behörig att göra en korrekt diagnos och avgöra om en persons bröstsmärta är ett symptom på panikattack eller faktiskt orsakas av ett separat medicinskt tillstånd.

Andnöd

Många rapporterar att de har svårt att andas under en panikattack. Vissa människor beskriver det som en kvävande eller kvävande känsla.

Andra rapporterar att det känns mer som en choking sensation. Oavsett hur det beskrivs kan andfådd vara en skrämmande upplevelse.

Andnöd kan leda till en rädsla för svimning eller till och med döden. Att vara så rädd under en panikattack leder ofta bara till ökade känslor av panik och ångest.

Även om andfåddhet kan vara skrämmande och upprörande, kan den ofta enkelt hanteras genom hjälp av hanteringstekniker, som djupa andningsövningar .

Huvudvärk och migrän

Människor med panikstörningar är mer benägna att uppleva frekventa huvudvärk. Dessutom har de som diagnostiserats med panikstörning också visat sig lida av de svårare typerna av huvudvärk, som kallas migrän. Många personer med panikstörning har rapporterat att huvudvärk och migrän ofta utvecklas direkt efter en panikattack.

Behandlingsalternativ för panikstörningar och samverkande huvudvärk och migrän är tillgängliga. Vissa läkemedel som används för att behandla panikstörningar har visat sig vara ett säkert och effektivt sätt att även behandla samverkande huvudvärk. Men vissa mediciner för panikstörning kan faktiskt bidra till huvudvärk. En läkare eller annan medicinsk professionell kommer att kunna skapa en behandlingsplan som hjälper dig att hantera båda villkoren.

Irritabelt tarmsyndrom

Irritabelt tarmsyndrom (IBS) är en matsmältningsstörning som beräknas påverka cirka 20% av de amerikanska vuxna. Symptomen på IBS inkluderar uppblåst, frekventa magbesvär, diarré, krämpning och förstoppning. Studier har funnit att IBS är mer utbredd bland personer med ångestsjukdomar, särskilt panikstörning.

Både IBS och panikattacker innebär mycket förväntande ångest , känslor av förlägenhet och undvikande beteenden. IBS och panikstörning har båda befunnits reagera positivt på medicinering, psykoterapi eller en kombination av dessa två behandlingsalternativ.

Muskelsmärta och spänning

Uppleva frekventa känslor av rädsla, oro och ångest kan påverka kroppen genom att bidra till muskelsmärta och täthet. Muskelspänning är ett vanligt problem för personer med panikstörning. Typiskt blir musklerna spänd under en panikattack och kan orsaka styvhet i hela kroppen, långt efter attacken har sjunkit.

Muskelsmärta och obehag kan ofta hanteras genom avslappningstekniker . Vanliga aktiviteter som kan hjälpa till att lugna och slappna av i kroppen inkluderar andningsövningar , progressiv muskelavslappning och visualisering . Det finns många självhjälpböcker som ger exempel och instruktioner om dessa tekniker. Yoga är en aktivitet som inkluderar många aspekter av avslappning med de extra fördelarna med motion för panikstörningar . Yogakurser kan hittas på lokala studior, gym och samhällscentra.

källor:

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska sjukdomar , 5: e upplagan. 2013.

Belleville, G. Folds-Busque, G., & Marchand, A. "Egenskaper hos panikstörningspatienter som konsulterar en akutavdelning med noncardiac chest pain". Primärpsykiatri , 35-42, 2010.

Bourne, EJ Arbetsboken för ångest och fobi , 2011