Vad är hög funktionell ångest?

Hög fungerande ångest är inte en erkänd psykiatrisk diagnos. Snarare utvecklas det som en fångst-all term som hänvisar till människor som lever med ångest, men som identifierar sig som fungerande rimligt bra i olika aspekter av sitt liv.

Om du har hög fungerande ångest märker du förmodligen att din ångest driver dig framåt i stället för att du lämnar frusen i rädsla.

På ytan verkar du troligen vara framgångsrik, tillsammans och lugn - den typiska personligheten som utmärker sig på jobbet och i livet - men det sätt du faktiskt känner på insidan kan vara väldigt annorlunda.

Omkring 40 miljoner vuxna hanterar en ångestsyndrom vid vilken tidpunkt som helst, enligt National Institute of Mental Health (NIMH). Av denna ungefär 18 procent av befolkningen faller några i denna kategori av "högfunktionell" väsentligen tyst ångest som döljs bakom ett leende.

Vad det liknar

Någon med hög fungerande ångest kan vara en bild av framgång. Du kan komma fram till jobbet tidigare än alla andra, oklanderligt klädda, med ditt hår snyggt stylat. Medarbetare kan känna dig som drivet i ditt arbete - du har aldrig missat en deadline eller fallit kort i en given uppgift. Inte bara det, du är alltid villig att hjälpa andra när du blir frågad. Dessutom verkar ditt sociala schema också upptaget och fullt.

Vad andra kanske inte vet, och vad du aldrig skulle dela, är det under ytan av ett till synes perfekt exteriör, kämpar du med en konstant churn av ångest. Det kan ha varit nervös energi, rädsla för misslyckande och rädsla för att besvikna andra som körde dig till framgång. Även om du desperat behöver en ledig dag för att få dig ihop, är du ofta för rädd för att ringa in sjuk.

Ingen skulle någonsin tro att något var fel, för att du alltid porträtterade dig själv som att vara bra.

Identifierar du med egenskaperna hos en person med hög fungerande ångest? Låt oss ta en specifik titt på vad du kan uppleva eller vad andra kanske ser av dig i det här fallet.

Positiva egenskaper

De positiva aspekterna av hög fungerande ångest är i allmänhet de resultat och framgångar som du och andra människor observerar. På ytan kan du tyckas vara mycket framgångsrik i arbete och liv - och det kan faktiskt vara objektivt sant om du bara utvärderar dig själv på vad du uppnår.

Nedan finns några "positiva" egenskaper som du kan se med hög fungerande ångest:

Negativa egenskaper

I fallet med hög fungerande ångest ligger under den slöja av framgång en kamp. Framgång kommer inte utan kostnad, och ibland är den ångest som du känner finner sin väg ut.

Några av dessa egenskaper kan uppfattas av andra som "söta" eller bara en del av din personlighet, men de kan faktiskt drivas av underliggande ångest. Några av dessa egenskaper är interna och märks aldrig ens av andra - men de är "överst" ändå. Eftersom människor inte vet att dessa åtgärder orsakas av ångest, kan de se dem som bara en del av din personlighet. Trots att du är "hög fungerande" kan du möta följande kampar:

Framgång, men med en kamp

Den typiska högfungerande personen med ångest förefaller vara en överkämpare. Den här uppfattningen är dock kortsiktig eftersom den inte beaktar den kamp som är involverad i att komma dit.

Om du har diagnostiserats med generaliserad ångestsyndrom (GAD) , eller om du tenderar att oroa dig för många olika saker, kan du vara mer benägen att fungera som en hög ångest. Tanken på ett rörigt hus eller en missad deadline kan skicka din ångest förhöjning-så det här håller dig rent eller arbetar hårt.

Om du frågade de flesta människor skulle de förmodligen inte ha en aning om att du kämpar dagligen med ångest. Men du vet att ditt liv är begränsat av din ångest på några viktiga sätt. Kanske kan du uppnå viktiga uppgifter, men begränsa ditt liv på andra sätt, som inte avviker utanför din komfortzon. Dina handlingar är nog dikterade av din ångest, så att du väljer att fylla ditt liv med aktiviteter som ett sätt att lugna dina tävlingar, snarare än att basera på vad du kan tycka om eller vad som kan hjälpa dig att expandera din horisont.

Du har också blivit skicklig att presentera en falsk persona för världen, för att du aldrig visar dina sanna känslor för någon. Istället håller du allt på flaskan inuti, och delar upp dina känslor med en plan att hantera dem senare, men det kommer ju aldrig senare.

Ber om hjälp

Det finns många anledningar att du kanske inte har sökt hjälp om du har hög fungerande ångest:

En del av problemet är att många av oss har en bild av vad det innebär att ha en ångestdiagnos. Vi kan tänka oss en person som är hemma, kan inte arbeta, eller kämpar för att upprätthålla relationer av något slag.

Vi tänker inte på en inre kamp som skäl att söka hjälp, oavsett hur mycket inre turbulens vi upplever. Det är väldigt mycket ett förnekelse. Du kan till och med övertyga dig själv om att det inte finns något fel - du är bara en workaholic, germaphobe, listmaker och så vidare.

Vad betyder allt detta? Vi behöver verkligen kalla väldigt fungerande ångest, bara ångest. Det är annorlunda, med tanke på att du gör din väg genom livet relativt bra. Men ångesten är densamma, den är bara dold.

Minskar Stigma (du är inte ensam)

Med en ökning av människor som identifierar sig som "hög fungerande" ångest kan det bli lättare att söka hjälp. Om du känner dig mindre isolerad och ensam i det du upplever är det mer troligt att du kommer att trivas bättre. Dessutom kan tänkande på ångest i både positiva och negativa termer bidra till att minska stigma. Vi behöver alla lite ångest för att få saker gjort i livet.

Snarare än att se ångest som en svaghet, är en sak som denna "rörelse" gjort, att lyfta fram att människor med ångest fortfarande kan leva fullt och produktivt liv.

Berömda personer med hög funktionell ångest

Det är till hjälp ibland att identifiera kända personer som hanterar samma sjukdomar som vi står inför. Vid hög fungerande ångest kan vi tänka på stjärnor som Barbra Streisand och Donny Osmond och idrottare som Zack Greinke och Ricky Williams. Scott Stossel, redaktör för Atlanten , skrev i stor utsträckning om sina egna erfarenheter med ångest och hur han fortfarande lyckades dyka upp och uppnå. Dessa individer har hittat sig genom sin ångest för att lyckas.

Vad bestämmer vem som kommer att fungera högt?

Tyvärr finns det väldigt lite forskning om detta ämne. Vi vet att det finns en optimal nivå av ångest som hjälper bränsleprestanda (enligt Yerkes-Dodson Law ) - och det är någonstans mitt i att vara för låg eller för hög. Därför är det vettigt att om du lider av mild eller måttlig ångest jämfört med allvarlig ångest, skulle oddsen för dig fungera på en högre nivå vara bättre. IQ kan också spela en roll, eftersom en studie från 2005 visade att finansiella chefer som var mycket oroliga gjorde de bästa pengarcheferna om de också hade en hög IQ.

Behandlingsalternativ

Om du aldrig har diagnostiserats som ångest och känner igen dig själv i ovanstående symtom är det bäst att träffa din familjläkare för en bedömning eller hänvisning. Om du diagnostiseras med en ångeststörning, såsom generaliserad ångestsyndrom (GAD) eller social ångestsyndrom (SAD) finns många effektiva behandlingsalternativ som kognitiv beteendeterapi (CBT) , medicinering (som selektiva serotoninåterupptagshämmare , SSRI) , och mindfulness träning .

Andra lösningar

Kanske är du inte redo att söka hjälp för din ångest, eller du letar efter alternativa åtgärder som du själv kan genomföra:

Finns det några anledningar till varför du håller fast vid din ångest? Är du rädd att om du inte längre är drevet av din ångest, så kommer du sluta vara en overachiever? Det här är verkliga bekymmer som du måste ta itu med när du jobbar för att minska påverkan av ångest i ditt liv.

Men ge inte in i tanken att du inte kan uppnå saker utan din ångest. År av att vara en expertlista-maker kommer inte att gå vilse på en mindre angelägen dig. Det kan ta lite justering, men du hittar ett nytt spår som balanserar ditt mentala välbefinnande med att få saker gjort.

Ett ord från

Hög fungerande ångest är verkligen ett dubbelkantigt svärd. Medan du kanske fruktar att släppa ut vad som känns som en del av din personlighet, vet du att du inte behöver vara hemligt angelägen om att uppnå och lyckas.

Håll fast vid dina positiva drag genom de vanor du har utvecklat, men släpp av spänningen och den inre kampen. Du kan bli glatt överraskad att lära dig att framgång inte behöver vara resultatet av kamp, ​​men att öppna upp dina känslor och dela dem med andra hjälper dig att få en mer autentisk upplevelse av världen runt dig.

> Källor:

> Angst och Depression Association of America, fakta och statistik. Uppdaterad augusti 2016.

> Global News. "Högfunktionell" ångest: Det är inte en diagnos, men många säger att det är verkligt.

> Nationella institut för mental hälsa, ångestsyndrom. Uppdaterad mars 2016.

> Perkins AM, Corr PJ. Kan Worriers vara vinnare? Föreningen mellan oro och jobbprestation. Pers Individuell Diff. 2005; 28 (1): 25-31.

> Stossel, S, Atlanten. Överlevande ångest. Januari / februari 2014.