5 Intressanta och överraskande fakta om panikstörning

Visste du att panikattacker kan uppstå i sömnen?

Panikattacker, det främsta symptomet på panikstörningar, är ofta missförstådda, men det finns många intressanta fakta om denna erfarenhet. Tyvärr har vanliga myter om panikstörning bidragit till förvirringen kring dessa attacker. Till exempel tror ett antal personer att panikattacker bara är en överreaktion till en rädd händelse eller en oförmåga att kontrollera sina reaktioner på stress . Sådana missuppfattningar lägger bara till stigmatiseringen av panikstörning .

Om du har fått diagnosen panikstörning kan du få en förstånds förståelse av hur det är att ha panikattacker . Men även du kanske inte känner till några egenskaper hos dessa attacker. I denna lista beskrivs vanligen förbisedda fakta om panikattacker.

1 - Panikattacker kan förekomma medan du sover

PeopleImages Getty Images

Så konstigt som det kan låta är det möjligt att få en panikattack medan du sover. Nocturnal panikattacker uppträder när du upplever panikattackssymtom som stör dig ur sömnen. Symtomen på dessa attacker kan likna dem som orsakas av angrepp på dagen, såsom skakningar , överdriven svettning och bröstsmärta . När en nattlig attack inträffar kan personen uppleva andfåddhet eller gasning för luft vid uppvaknande.

Dagliga panikattacker präglas också av intensiv rädsla och känslor av rädsla. Det är inte ovanligt att personen känner sig som om han förlorar kontrollen över sig själv eller har en medicinsk nödsituation. Symtom på depersonalisering och derealisering är också typiskt, eftersom paniklidaren kan ha känslor av domningar och dimmighet. Han kanske har en märklig känsla att han kopplar ifrån sin omgivning, känner sig som om han drömmer eller tittar på honom på avstånd.

Nattent attacker kan påverka ditt liv genom att få dig att känna dig trötthet under hela dagen, vilket orsakar ytterligare ångest och leder till sömnstörningar. Om nattliga panikattacker stör din förmåga att få en god natts sömn kan det vara dags att söka professionell hjälp. En läkare kan arbeta med dig för att behandla dina panikattacker och eventuella sömnstörningar.

2 - Panikattacker förekommer inte bara med panikstörning

Dougal Waters Getty Images

Panikattacker är kännetecknet för panikstörning, men panikattacker kan också uppstå med andra psykiska störningar. Enligt den femte upplagan av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ( DSM-5 ), använder referensguiden psykiatriska specialister för att göra noggranna diagnoser, panikattacker som finns i olika förhållanden.

Panikattacker är ofta kopplade till andra stämningar och ångeststörningar , inklusive agorafobi , specifika fobier , posttraumatisk stressstörning ( PTSD ), obsessiv-kompulsiv sjukdom ( OCD ), depression och bipolär sjukdom . Panikattacker kan på samma sätt associeras med andra psykiska hälsoförhållanden, inklusive ätstörningar, personlighetsstörningar och substansrelaterade tillstånd. I vissa fall kan panikattacker vara en del av vissa medicinska tillstånd, såsom gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), irritabel tarmsyndrom ( IBS ) och sömnstörningar.

3 - Effekten av kost och motion

Daniel Sambraus / Fotografens Choice / Getty Images

Regelbunden motion och rätt näring har otaliga fördelar, men visste du att dina livsstilsval kan få en djupgående inverkan på din erfarenhet av panikattacker? Forskning har visat att deltagande i ett regelbundet träningsprogram kan minska dina känslor av stress, ångestrelaterad spänning och täthet i hela kroppen. Det kan också minska frekvensen av panikattacker.

Din kost kan också påverka din erfarenhet med panikattacker. Studier har visat att vissa livsmedel och ämnen kan utlösa ångest och andra panikattackssymtom. Exempelvis kan konsumera överdrivna mängder koffein, alkohol eller mononatriumglutamat (MSG) potentiellt öka ångest och panikattacker.

4 - Panikattacker kan förekomma förväntat eller plötsligt

Christoph Hetzmannseder Getty

DSM-5 beskriver två typer av panikattacker: förväntat eller cued och oväntat. Förväntade panikattacker uppträder när personen provoceras av vissa signaler eller triggers. Till exempel kommer en person som har rädsla för höjder ( akrofobi ) sannolikt att få panikattack vid högt golv i en byggnad eller på ett flygplan.

Oväntade panikattacker uppträder däremot plötsligt utan några uppenbara signaler. Ångestiga och rädda tankar eller yttre utlösare, som specifika fobier eller en traumatisk händelse, kan ge dem på. Oväntade panikattacker är den typ som oftast är förknippad med en diagnos av panikstörning .

5 - Att undvika fobier kan öka dina rädslor

Robert Llewellyn Getty Images

Många panikattacker utvecklar undvikande beteenden genom att rensa bort situationer som de tror leder till panikattacker. Till exempel kan en person med panikstörning undvika att vara i upptagen köpcentra av rädsla för att andra kommer att bevittna att hon har panikattack. På samma sätt kan en person med rädsla för flygning ( aerofobi ) aldrig resa med flyg och veta att han kommer att få panikattack på planet.

Undvikande beteenden kan verka logiska först, men de kan hindra dig från att njuta av många olika upplevelser i livet. Panik och undvikande kan hålla dig från att delta i sociala sammankomster eller åka långt avstånd. Plus, undvikande beteenden stärker ofta din ångest och ökar din rädsla för vissa platser eller situationer.

Istället för att undvika panikinducerande situationer, försök att andas genom dem. Nästa gång du känner att en panikattack kommer på, var uppmärksam på andan. Under en panikattack kan du märka att andan har blivit snabb och grund. Ta kontroll genom att andas långsamt och avsiktligt. Inhale djupt genom din näsa, fylla dina lungor till deras kapacitet. Andas ut ur munnen och utvisa all luft från kroppen. Fortsätt att upprepa detta djupa andningsmönster tills du känner dig mer avslappnad.

Om djupa andningsövningar och andra självhjälpstrategier inte fungerar kan du överväga att hitta professionell hjälp. Sådan hjälp kan hjälpa dig att få rätt diagnos och utveckla sätt att hantera dina ångest och panikattacker. En kvalificerad psykisk specialist kan också ge tydliga förklaringar och ytterligare information om panikstörningar.

källor

American Psychiatric Association (2013). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (5: e upplagan). Washington, DC: Författare.

Bergin, JE, & Kendler, KS (2012). Vanliga psykiatriska störningar och koffeinanvändning, tolerans och återkallande: En undersökning av delade genetiska och miljöpåverkan, dubbelforskning och human genetik, 15 (4), 473-482.

Bourne, EJ (2011). Anxiety and Phobia Workbook. 5: e upplagan Oakland, Kalifornien: New Harbinger.